enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Lohusalık döneminde anne vücudunda ne gibi değişiklikler olur?

Lohusalık döneminde anne vücudunda ne gibi değişiklikler olur?

LOHUSALIK (LOĞUSALIK) DÖNEMİ

Lohusalık dönemi doğumdan sonra ilk 6 hafta yani yaklaşık 40 güne tekabül eden dönemdir. Normal ve sezaryenli doğumdan yaklaşık bir hafta sonra dikişler kontrol edilir. Normal doğumda dikiş kendiliğinden düştüğü için dikiş alınmaz. Bebek için de aynı şekilde 5-7 gün içinde bebeğin kontrole götürülmesi gereklidir.

Lohusalık döneminde anne vücudunda ne gibi değişiklikler olur ?

• Lochia (Loşi ) Doğum sonrası kanamaya verilen isimdir. Önce kırmızı, sonra sarı ve daha sonra beyaz akıntı oluşur. İlk üç gün kırmızı, 4-5 gün sarı ve pembemsi ve 7-8 gün ise beyaz renkli kanama olur. İç çamaşırı ve petler akıntı nedeniyle sürekli kirlenebilir ve sık sık değiştirilmesi gerekir. Her tuvalet ihtiyacından sonra antiseptik bir solisyon ile önden arkaya doğru genital bölgenin temizliği yapılmalıdır.
• Doğumdan sonra rahim 2 hafta sonra elle karına dokunulduğu zaman hissedilmez ve 6 hafta içerisinde rahim tamamen küçülerek eski halini alır.
• Doğumdan hemen sonra hormonların etkisiyle memelerden süt salgılanır. Süt ilk üç gün az gelir ve bebek memeyi emdikçe bu süt miktarı artar.

• Annenin hamilelik boyunca aldığı kilolar doğum sonrasında gider ve vücut kısa zaman sonra eski haline döner.
• Vücuttaki şişlik ve ödemler azalarak zamanla yok olur.
• Bacaklarda oluşan kramp ve ellerdeki uyuşmalar geçer.
Lohusalık döneminde annede hangi şikayetlerle karşılaşabiliriz ?
• En sık rastlanan şikayetlerden birisi meme başında oluşan çatlak ve yaralardır.
• Bazı hastalarda aşırı ve uzun süren kanamalar olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka doktora gidilmesi gerekir.
• Doğumdan sonra en çok karşımıza çıkan sorunlardan bir tanesi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yapma esnasında ağrı ve yanma olur.
• Rahim içerisinde oluşan Endometrit adı verilen enfeksiyon ise nadiren karşımıza çıkmaktadır. Bu enfeksiyonun belirtileri halsizlik, ateş ve kötü kokulu akıntı gibi belirtilerdir ve antibiyotik tedavisi uygulanır.
• Bir diğer sorunlardan birisi ise sık görülmemekle birlikte depresyondur. Anne sık sık nedenini bilmeden ağlar. Genelde kendiliğinden düzelen geçici depresyon adı verilen bu durum doğum sonrasındaki hormonal değişikliklerden dolayı oluşur. Çevresindekilerin anneye güven vermeleri ve destek olmaları gereklidir. Eğer anne adayı gebelik döneminde eğitim alırsa bu gibi ruhsal problemler önlenebilmektedir.
• Normal doğum sonrasında dikiş yerlerinde ağrı olabilmekte ve 1 yada 2 hafta içerisinde geçer. Bu 1-2 hafta süresince antiseptik solüsyon ile önden arkaya olacak şekilde dikiş yerleri temizlenmelidir.
• Sezaryen doğum sonrasında ise ağrının dışında dikiş yerlerinde uyuşukluk ve hissedememe gibi durumlarda olabilmektedir. Ve 1 hafta 10 gün içinde ağrıda azalma olup rahatlayacaklardır. Uyuşukluk ve hissedememe ise daha uzun bir zaman sonra düzelecektir.

Doğumdan sonra cinsel ilişkiye ne zaman girilebilir?

Her iki doğum sonrasında da 6 hafta sonra doktor kontrolünden sonra eğer doktor herhangi bir sakınca görmezse cinsel ilişkiye girilebilir.

Doğum sonrasında ne zaman banyo (duş) yapılmaya başlanır?

Normal doğumdan sonra anne istediği zaman banyosunu yapabilir ve duşunu alabilir. Sezaryen doğumda ise üç gün genelde banyo yapılması tavsiye edilmez. Fakat üç günden sonra dikiş yerine zarar vermemek koşulu ile banyo yapılabilir. Su ve sabunun temasında bir sakınca olmaz. Doktor izin verirse eğer dikiş yerine su geçirmeyen bantlar yapıştırılarak üç gün beklemeye gerek kalmadan da banyo yapılabilir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica