Paranazal Sinüs Ve Burun Kanserlerinin Belirtileri Nelerdir?
Paranazal sinüs ve burun kanserleri, sıklıkla burun tıkanıklığıyla hastaların doktorlara gitmesine neden olur. Bu burun tıkanıklığının en önemli nedeni tek taraflı olması ve uzun sürmesidir. Burun tıkanıklığına sebep sadece kanser değildir, bir çok neden olabilir. Uzun süren, tek taraflı olan ve özellikle kanla karışık salgıyla birlikte olan burun tıkanıklıkların da mutlaka burun ve paranazal sinüs kanserleri akla getirilmelidir. Bunun dışında burun ve sinüslerin alt kısmından kaynaklanan kanserlerin bir kısmı diş sorunlarına ve ağız içi sorunlarına neden olabilir. Bu sebepten diş hekimlerinin de çok dikkatli olması gerekir. Burunun üst yan kısmı, paranazal sinüslerin üst yan kısmından kaynaklanan kanserler, göz ile ilgili şikayetlere neden olabilir. Gözde itilme, çift görme, görme bozuklukları olabilir. Bu açıdan da göz ardı edilmemesi gereken bir kanser grubudur. Daha ender olarak da ileri aşamalarda yüzün ön kısmında şişliklere ve kafa içine beyin dokularına ilerlemeyle baş ağrısı ve diğer sinir sistemi şikayetlerine de neden olabilir.
Paranazal Sinüs Ve Burun Kanserlerinin Tedavisi Nasıl Olur?
Paranazal sinüs ve burun kanserleri ne yazıkki gidişatları biraz kötü kanserler olduğu için doktorlar üç tedavi yöntemini tercih ediyorlar. Bunlar cerrahi, radyoterapi ve kemoterapinin birlikte kullanıldığı kanserler grubudur. Genellikle tedavi cerrahiyle başlar, buna ek olarak radyoterapi ve kemoterapi eklenir. Bazı durumlarda radyoterapi ve kemoterapiyle başlanıp gerekirse cerrahi de buna eklenir.
Sinüs Ve Burun Kanseleri Tedavisinin Başarı Oranı Nedir? Tekrarlama Riski Var mıdır?
Ne yazık ki paranazal sinüs ve burun kanserleri gidişatı çok iyi olmayan kanserlerdir. Bu kanserler tüm tedavi yöntemlerinin kullanılmasına rağmen belli oran da nükseden, tekrarlayan kanserlerdir. Sıklıkla da tekrarlama kanserin köken aldığı bölgede, burun boşluğu veya sinüslerde olur. Bu kanserler ender olarak, boyun bezelerine ve vücudun diğer bölgelerine sıçrar. Ancak burun ve paranazal sinüslerin kendi bulunduğu bölge çok kritik bir bölge olduğu, yanda göz kürelerine, üstte ve arkada beyin dokularına çok yakın bir bölgede olduğu için bu hastaların hem kendi orijinal kanserler, hem de nükslerinde tedavi şansı çok yüksek değildir. Kabaca evresine göre değişmek kaydıyla, yüzde otuzla, yetmiş, yetmiş beşler arasında söylenebilir.