enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Lohusa Nedir? Lohusa Döneminde Meydana Gelen Rahatsızlıklar

Lohusa Nedir? Lohusa Döneminde Meydana Gelen Rahatsızlıklar

LOHUSALIK DÖNEMİ (loğusa dönemi)
Doğumun hemen ardından gelen ilk 6 haftaya yani kırk günlük bir döneme lohusalık dönemi denir. Doğal ya da sezaryen ile geçekleşmiş bir doğumun ardından 1 hafta sonrası dikiş kontrolü ve diğer muayeneler için hastaneye gidilmesi gerekir. Normal doğum yapmış iseniz dikişlerinizin alınması gibi bir sıkıntınız olmayacaktır. Bu durum sadece
sezaryen doğum ile bebeğini kucağına alan anneler için geçerli bir durumdur. Sadece kontrol amaçları he hangi bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Doğum sonrası lohusalık döneminde annelerin en çok yaşadıkları sıkıntı halsizlik ve güçsüzlüktür. Doktorların verdiği eşitli vitamin takviyeleri ile bu durumun üstesinden gelinebilinir.
sezaryen doğum ile bebeğini kucağına alan anneler için geçerli bir durumdur. Sadece kontrol amaçları he hangi bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Doğum sonrası lohusalık döneminde annelerin en çok yaşadıkları sıkıntı halsizlik ve güçsüzlüktür. Doktorların verdiği eşitli vitamin takviyeleri ile bu durumun üstesinden gelinebilinir.
Doğumun ardından bebek ve anne 5 ile 6 günün ardında kontrollere çağrılır.


Loğusalık döneminde annede görülen rahatsızlıklar ve değişiklikler;

►Loğusa döneminde annede akıntı meydana gelir. Ancak rengi kimine göre kırmızı, sarı kimine göre beyaz şeklinde olur. Bu akıntıya loşi denir. Loşinin kişide meydana gelişi ilk olarak kırmızı şeklinde olur. 5 günün ardından bu loşi kendini sarı ve pembe arası bir renge büründürür. Tabi 7-8 günün ardından beyaz rengi alır. Eğer akıntı sürekli olarak kırmızı şeklinde geliyorsa sağlıklı bir durum olmayabilir. Doktorunuza danışmalısınız.
►Doğumun ardından ilk bir hafta içerisine anne aydından kana gelebilir. Bu durum kesinlikle adet kanaması ile adlandırılmamalıdır.
►Lohusalık dönemi anne ve bebek için en çok bakım gerektiren dönemdir. Annenin beslenme ve hijyeni bebeğin bakımı kadar göz önünde bulundurulmalıdır. Annenin sağlıklı beslenmesi bebeğini sağlıklı bir şekilde beslemesi için önemlidir.
►Anne lohusalık döneminde psikolojik sorunlar yaşayabilir. Ancak bu sorunlar kalıcı değildir. Aileye yeni katılan bir bebek ve yerine getirilmesi gereken sorumluluklar anneyi bazı düşünceler yaşamasına sürüklemektedir. Bu sorun ile çoğunlukla küçük yaşta anne olanlar karşılaşmaktadır.
► Loşinin sürekli gelmesi ile birlikte devamlı iç çamaşırınızı ve petlerinizi değiştirmek durumunda kalırsınız. Eğer tuvalet esnasında akıntı sizi takip ederse mutlaka temizliğinizi ön taraftan arkaya doğu yapmalısınız. Ayrıca temizliğiniz için vücudunuza uygun solüsyonlar seçmelisiniz. Her hangi tahriş ve iltihaba yol açmaması için temizliğinize ve çamaşır kullanım sıklığınıza dikkat etmelisiniz.
►Annelerin çoğunda doğumun ardından hemoroit meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlık kendini loğusa döneminde belirtir.
►Annenin bu dönemde bebeğini çok, çok emzirmesi gerekir. Eğer bebek anneyi emmek istemiyorsa kesinlikle doktorun haberi olmadan başka gıdalar verilmemelidir. Doktorun onayı olmadan verilen gıdalar belik bebeğinizin hayatını tehlikeye atabilir.
►Bebeğini eğer yanlış bir biçim ve pozisyonda emziriyorsanız meme uçlarınızda yaralar oluşabilir. Bu yaraları doğum doktorunuza ya da aile hekiminize göstermeniz halinde size uygum tedavi şeklini ve doğru emzirme yöntemini anlatacaktır.
►Aile büyükleri genelde normal doğum yapmış annenin loğusa döneminde karnına korse ve türü kumaşlar takması için ısrarda bulunur. Korsenin karında oluşan sarkma ve genişlemesinin önlenileceğine inanılır. Ama bu yöntem kesinlikle doğru değildir. Anne korse taksın veya takmasın karının daralmasına hiçbir faydası yoktur. Sarkmaların önlenmesi ve vücudun esnek, biçimli bir hal alması için mutlaka egzersiz ve bazı spor hareketleri yapılmalıdır. Ayrıca doğumun ardından 2-3 saatten fazla takılan korseler kesinlikle vücuda zarar verir.
►Doğumun gerçekleşmiş olması ile birlikte rahminiz gittikçe küçülecektir. Yaklaşık 2 haftanın ardından elle hissedebilecek kıvama geldiğini anlayacaksınız.
►Vücudunuzda gebelik etkisiyle çeşitli hormonlar iş başına düşmüştür. Bunlardan en önemlisi de memelerin uyarılması ve süt akımı salgılamasıdır. Doğumun ardından ilk üç gün içerisinde annenin süt miktarının az olması doğaldır. Bebeğinin sürekli ve devamlı emmesi ile birlikte süt miktarında artış olacaktır.
►Artık annenin gebelik süresince almış olduğu kilolar yavaş, yavaş verilir ve vücut eski şeklini halini almaya başlar.
► Annenin gebelik boyunca el ve ayaklarında oluşan şişkinlik loğusa döneminde azalır ve zaman geçtikçe şişkinliklerden esinti kalmaz.
►Ayaklara giren o acılı kramplar azalır.
►Ellerdeki uyuşmalar kesilir.
►Gebeliğin sona ermesi ve lohusalık döneminin başlaması ile birlikte anne ve bebek artık derin bir dinlenmeyi hak etmiştir. Bu dönemde yeni anne en çok çevresindeki büyüklere ve ona yardımı dokunacak arkadaşlarına ihtiyacı vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica