enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Doğum Sonrası Dönem

Doğum Sonrası Dönem

Doğum sonrasında annemiz bebekle ilgilenip emzirirken diğer bir taraftan da vücudunu hamile kalmadan önceki haline getirmek için çalışır. Vücudunun hamile kalmadan önceki haline getirmeye çalışırken beslenmeye ve egzersize dikkat etmesi gerekir. Annenin hamilelikte yanlış beslenmeden ve alması gereken normal kilodan fazla kilo almamaya çalışması gerekir.

İster sezaryen olsun ister normal doğum dikiş yerinin enfeksiyon kapmaması için doğum sonrasında verilen ilaçları doğru şekilde kullanmaları gerekir. Doktorun söylediği tarihte kontrol gününüzü aksatmadan gitmeniz gerekmektedir.
Doğumdan sonra anne göğüslerinin ve eğer varsa dikişlerinin bakımını yapmalıdır.

Doğum yapan annenin “İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. ” kuralına uyarak emzirmenin anneye ve bebeğe ne gibi faydaları olduğunu bilmesi gerekir. Her emziren anne iyi beslenmeli ve yanlış beslenmemeye dikkat etmelidir.
Doktor doğumdan sonra ortalama 40 gün sonra kontrol ettiği zaman eğer bir mahzur görmezse cinsel ilişkiye başlanabilir.

Doğum sonrasında emziren annede adet düzensizliği olması normal olup bazen bu süre 1 seneyi de geçebilmektedir. Böyle durumlar genelde emzirme bittiği zaman düzelme göstermektedir. Emzirme gebelikten korumadığı için adet görmeseniz bile hamile kalabilirsiniz.Bu duruma maruz kalmamak için önleminizi alarak korunmalısınız.

 

DOĞUM SONRASI DİYET, ZAYIFLAMA VE EGZERSİZ

Her anne adayı hamilelik süresince mutlaka az yada çok kilo almaktadır. Bu kiloların annenin hamilelik öncesindeki kilosuna ve vücut yapısına orantılı ve düzenli bir şekilde alınması gerekir. Bu yüzden hamilelik süresince anne adaylarının doğru ve dengeli beslenme kurallarına uyarak doktorunun önerdiği şekilde beslenmeye ve alması gerekenden fazla kilo almamaya dikkat etmeleri gerekir. Hamilelik döneminde fazla kilo alan anne adaylarının doğumdan sonra bu kiloları vermesi zordur ve uzun bir zaman alabilir. Hamilelikte 9-15 kilo arasında kilo alınması normal olup eğer anne adayı zayıfsa daha fazla almasında da sakınca yoktur. Doğumdan sonraki ilk hafta bebeğin kilosu, suyunun ağırlığı ve birazda annenin aldığı kilodan en az 5 kilo kaybedebilir.
Hamilelik döneminde uygun miktarda kilo almak ve dengeli beslenmek doğumdan sonra kilo vermenin püf noktalarından biridir. Hamilelik boyunca aşırı kilo almamaya dikkat edilirse, düzenli ve sağlıklı beslenilirse hamilelik sonrasında kilo verilmesi daha kolay olur. Hamilelik döneminde yapılan egzersizlerde annenin vücut şeklini korur, hamilelik döneminde uygun kilo almasını ve doğumdan sonra rahat kilo vermesini sağlar.
Doğum sonrasında anne bebeğini doğru ve düzenli emzirmesi de kilo vermesini sağlayacaktır. Çünkü emziren anne bebeğini düzenli ve sık emzirirse günde en az 500 ml süt verir ve bu da annenin yaklaşık 500 kalori yakmasını sağlar. Bebek emziriyorum diye fazla yemek yerine uygun miktarda doğru beslenmeyi tercih etmelidirler. Fazla sıvı almanın ve fazla yemenin sütü çoğaltmada etkisi olmadığı gibi annenin fazla kilo almasına neden olacaktır.
Her annenin doğum sonrasında yapması gereken; dengeli ve sağlıklı beslenmeyle hamilelik esnasında aldıkları kiloları yavaş yavaş vererek tahmini 6 ile 8 ay sonrasında istedikleri forma kavuşmalarıdır. Doğrusu bu şekildedir ve hiçbir zaman hızlı ve aşırı kilo verilmesi önerilmemektedir.
Doğum sonrasında dengeli ve doğru beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerekir:
Hamur işlerinden ve tatlılardan uzak durun yada çok az tüketin.
• Kuruyemiş tüketimini azaltın.
• Çok uzun süre aç kalıp sonrasında fazla yemek asla yemeyin. Aç kalmak yerine sık sık ama az miktarda yemek yemeye dikkat edin.
• Ekmek yemek isterseniz de az miktarda tüketmeniz de fayda vardır.
• Yağlı gıdalar tüketmeyin.
• Fastfood yiyecekler tüketmeyin. (Hamburger, pizza..gibi )
Sebze yemeklerinden bolca tüketin.
• Fazla meyve tüketimine dikkat edin.
• Suyu bol için.
Doğum sonrasında egzersiz
Doğum sonrasında sadece dengeli beslenerek de kilo verilebilir fakat egzersiz ile hem kilo verilebilir hem de hamilelik döneminde bozulan vücudumuzun düzelmesini, daha sıkı ve güçlü bir vücuda sahip olmamızı sağlayacak olması nedeniyle egzersiz yapılması gereklidir.

Normal doğum sonrasında fazla dikiş olması nedeniyle ağrılar olabilir. Kendinizi iyi hissetmek koşulu ile ortalama 1 hafta sonra ağrılar geçince egzersize başlanabilir. Sezaryen doğum sonrasında ise doktor kontrollerine ve kendinizi iyi hissetmenize bağlı olarak ortalama 1 ay sonra egzersiz yapılabilmektedir.

Egzersizi yemekten sonra hemen yapmak yerine 1-2 saat bekledikten sonra yapmak daha doğru olacaktır. Hamilelikte de önerildiği gibi en kolay egzersiz yürüyüş yapmaktır. Günlük olarak yapılan yarım saat yürüyüş yeterli olacaktır. Karın kaslarını güçlendirmek ve sıkılaştırmak için ise günde 1 kere yapabileceğiniz mekik çekme hareketinin faydasını da göreceksiniz. Kol, bacak ve sırt bölgesi için olan egzersizlerde yapabilirsiniz. Doğum sonrasında vücudun eski haline dönmesi açısından en önemli bölgeler karın ve bel bölgeleridir. Hafif tempoda her gün yada iki günde bir koşmakta karın bölgesi ve vücudun forma girmesini sağlayacaktır. Tercihe göre ister dışarı da ister ise koşu bandında da koşu yapılabilir. Yüzme ise doğum sonrasında en faydalı ve uygun sporlardan bir tanesidir.

Karnınızı forma sokmak için kullanılan korsenin ise faydası da zararı da yoktur. Fakat uzun süre ve 2-3 saatten fazla kullanılmamalıdır. Bu kurallara sadece hamileler, doğum yapan annelerin değil herkesin sağlıklı yaşamak için uyması gerekmektedir. Bütün bunlara rağmen normal kilonuza gelemiyor ve kilo alıyor yada sağlık sorunlarınız (şeker hastalığı, yüksek tansiyon.. gibi ) varsa doktora ve iyi bir diyetisyene danışmadan egzersiz ve diyet yapmayınız.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica