enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Döllenme

Döllenme

Döllenme, İki çekirdek ve iki hücrenin birleşmesi ile yaşanan durum olarak ifade edilir. Erkek eşey hücre sperm, dişi eşey hücresi yumurta ile döllenir veya partenogenetik açıdan uyarılır. Döllenme esnasında yumurta, spermleri kendine doğru çekmek için birtakım özel kimyasallar salgılamaya başlar. Yumurtanın mukopolisakkrit dış bölümünden salgılanan bu kimyasala Fertilizin adı verilir. Hücre, canlının canlılık niteliklerini taşıyan, yapı ve görev bakımından en ufak bölümüdür. Hücreye diğer adıyla göze de denilmektedir. Atomların molekülleri, moleküllerin makromolekülleri, makromoleküllerin makromoleküler yapılarını meydana getirmesi ile dokuların en ufak yapı taşları olan ve yaşamın tüm özelliklerini gösteren hücrelerden meydana gelmektedir. Hücrelerin hepsi genelde aynı yapıya sahiptir ancak içinde bulundukları doku ve fonksiyonlara göre farklılıklar gösterebilirler.
Sperm, tanım olarak erkek üreme hücresi olarak ifade edilir. Sperm hücresi testislerde bulunur ve erkeğin ergenliğe girmesi ile üretilmeye başlanır. Sperm baş bölümünde, döllenme esnasında yumurtaya ileteceği genetik bilgi taşır. Sperm görünüm itibariyle kuyruklu ve hareketlidir. İlişki esnasında ortalama 300 milyon sperm salgılanır. Fakat bu 300 milyon sperm den sadece 1 tanesi yumurtayı döller ve gebelik oluşur.
Döllenme
Döllenme, erkek üreme hücresi olan sperm ile dişi üreme hücresi olan yumurtanın ilişki esnasında buluşarak spermin, yumurta içine girmesi ile gerçekleşmektedir. Bu durum kadının tüplerinin birinin içinde oluşur. İlişki esnasında boşalmanın gerçekleşmesi ile meni içinde bulunan spermler hızla kadının serviks adı verilen rahmin boyun bölümünden içeri girer. Akabinde rahmin içinden yukarı doğru çıkan spermler, tüplerin içine ulaşır ve ilerlemeye devam eder.
Yumurta hücresi, kadın yumurtalığından karın boşluğuna düşer. Bu düştüğü ye rise kadın tüplerinin eldiven parmakları görünümündeki serbest ucuna yakın olan yerdir. Yumurta hücresi, tüpün uzantılarınca tüpün içine alınır. Akabinde yumurta hücresi, tüpün içinde rahime doğru yavaşça iletilir. Bu esnada tüp içine varmış olan sperm hücresi varsa, döllenme için buluşma gerçekleşmiş demektir.
Sperm ile yumurta hücresinin birleşmesinin ardından sperm, kafa bölümündeki eritici enzimleri sayesinde yumurtanın zarlarını delerek içine girer. Bir sperm yumurta içine girmiş ise yumurta zarının kendine has özelliğini değiştirir ve farklı spermlerin yumurta içine girmesine izin vermez.
Döllenme esnasında kadın yumurtaları da gelen spermleri kendine çekmek için birtakım özel kimyasallar salgılar. Her yumurta hücresi, kendi tipine has fertilizin maddesi salgılayarak spermleri kendine çeker ve döllenme için bütün şartlar hazırlanmış olur.
 
Başka Bir Kaynaktan
 
Döllenme,bitkilerde ve hayvanlarda bir erkek ve bir dişi eşeylik hücresinin (gamet) birleşerek, sonradan gelişip yeni bir organizmaya dönüşecek-döllenmiş yumurtayı oluşturması. Erkek ve dişi eşeylik hücreleri, farklı işlevleri yerine getirmeye uyarlanmışlardır. Erkek eşeylik hücresi, dişi eşeylik hücresini döUemek için hareket ettiğinden, daha küçüktür ve hedefine ulaşamadan yok olma tehlikesini önlemek için çok sayıda üretilmiştir. Dişi eşeylik hücreleriyse, döllenmiş yumurtanın gelişmesini sağlayacak besin yedekleri kapsadıklarından daha büyük ve daha az hareketlidirler. Hayvanlarda döllenme beden dışında (balıklarda, ikiyaşayışlılarda ve bazı omurgasızlarda) ya da beden içinde (sürüngenlerde, kuşlarda, memelilerde ve bazı omurgasızlarda) olur. Kendi kendine döllenme terimiyse, aynı bireyden olma İki eşeylik hücresinin birleşmesini belirtir ve bu döllenme çeşidi, yalnızca erdişi ya da birevcikli, yani hem erkek hem dişi çiçeklerin aynı bireyde bulunduğu bitkilerde gözlenir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica