enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması)

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması)

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) en az 3 ay ve daha uzun süren, vücutta yaygın ağrı, endişe hali, depresyon, uyku bozukluğu, ellerde uyuşma, bütün vücudun tetik noktalarında hassasiyet ile seyreden aynı zamanda ciltte soğukluk, solukluk hissi, parmaklarda veya ayaklarda şişlik ile kendini belli eden kronik iltihabı olmayan bir hastalıktır.

Tanı kriterleri: Vücutta en az 18 tetik noktası vardır. Bunlar baştan kafa derisinden başlayarak, sırtta, omuzlarda, kollarda, dirseklerde ve benzeri bu tetik noktalarının en az on birinde hassasiyet bulunması. Hastada uyku problemi bulunması ve yaygın depresyon olması gibi tipik belirtileri vardır. Hasta sabah uyandığında kendini dayak yemiş gibi hisseder. Hastanın en çok yakındığı şikayet özellikle soğuk ve nemli havalarda ve depresyon durumunda ağrılarının artmasıdır. Muayenede bu tetik noktalarından en az on birini pozitif olarak buluruz. Hastada aynı zamanda bağırsak ve mesane problemleri de vardır. Bu hastalık genelde kadınlarda daha yaygındır. Bir erkeğe karşı 10 kadında görülmektedir. Ağrılı, sancılı adet görmede vardır.

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması)

Fibromiyaljinin (yumuşak doku romatizmasının) tedavisi çok yönlüdür. Önce multidisipliner dediğimiz çok disiplinli tedavi olması gerekiyor. Çay, kahve, kafeinden uzak durulması gerekiyor. Hastanın beslenmesinin ve diyetinin ayarlanması gerekiyor. Özellikle spora yönlendirilmesi gerekilmektedir. Aeorobik egzersizi fibromiyaljinin temel destekleyici tedavilerindendir. Bunların dışında en önemli şey çok şiddetli yani akut ağrıyla geldiyse kinezyoteyp dediğimiz bantlama yönteminden faydalanabilir. Kısaca belirtmek istersek kinezyoteyp sporcuların kullandığı bantlardan çok farklıdır. İpliksi yapıdadır. Bu bantlar havayı, suyu geçirir, kolay kurur, cilt tabakasıyla uyumludur. Zararlı madde içermez. Bu bantlar kasın uzunluğuna, boyutuna göre ayarlanabilir. Hastada akut ağrılarda son derece etkilidir. Bu yöntemin dışında kuru iğneleme yöntemi vardır. Bu yöntemde bildiğimiz akupunktur iğneleri kullanılmaktadır. Bu akupunktur iğneleri vücudun tetik noktalarında 10 dakika süre boyunca bırakılır. 10 dakika sonra çıkartılır. Bunun dışında fizik tedavi, sıcak kompresler, vakum, masaj, lazer ve egzersiz programları hastanın tedavisinde uzun vadede kullanılmaktadır.

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) (2)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica