DOLAR
20,6834
EURO
22,1564
ALTIN
1.303,00
BIST
4.951,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Bulantı

Bulantı nedir ve neden olur öncelikle bunu açıklayalım. Bulantı midede bulunan besinlerin aniden dışarı çıkarılma ihtiyacı hissedilmesi olayıdır. Bulantı kusma ile karıştırılmamalıdır. Mide bulantısında herhangi bir şekilde midede boşaltım olmaz bu durum sadece kusma esnasında gerçekleşmektedir. Fakat genel olarak bulantı beraberinde kusmayı da getirmektedir yani birini diğerinden eksik bir şekilde düşünemeyiz. Vücudumuz öyle bir yapıya sahiptir ki dışarıdan gelen tüm zararlı maddeleri önlem olması için dışarı atma ihtiyacı duyar örneğin burundan giren bir zararlı madde hapşırma ile öksürük sayesinde akciğerlerden uzaklaştırma ishal ile bağırsaklardan atılma mideden atılma şekli ise kusma olarak belirlenmiştir.

Mide Bulantısı Nedenleri Nelerdir

Burada mühim bir durum vardır bulantı beynin sapındaki bir merkezden kontrol edilmektedir. Bu kontrol merkezi ağız mide bağırsak ve kan dolaşımındaki ilaçlar ile enfeksiyonlardan denge organımız olan kulaklardan tutunda beyinden gelen tüm uyarılara yanıt vermektedir.

Bu kontrol merkezi solunum ve karın kasları sayesinde mide ve bağırsaklara yeni yeni komutlar gönderir. Yani bir bakıma kusma sırasında midenin fazla bir görevi yoktur. Beyinin sapındaki merkezden alınan komut sayesinde kusma işlemi gerçekleşmektedir.

bulanti 1 Bulantı 2

Mide Bulantısı Belirtileri

Bulantı durumunu neredeyse herkes kendisi anlayabilir yani bunun için bir doktora gitmeye gerek yoktur teşhis şekli bellidir.

Midede bir hareketlenme var ise
Ağız salgısında azalma var ise
İnce bağırsak hareketlerinde herhangi bir değişiklik olmuş ise
Ciltte solukluk
Aşırı ve birden terleme
Tükürük artışı
Nabız azalması

Bu yukarıda saydığımız 7 madde doğrultusunda kendiniz evinizde bulantı teşhisini koyabilirsiniz. Ancak bu noktadan sonra kusma başlamışsa ve de durmadan veya artarak devam ediyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Çünkü bu durumlarda klinik bulgular gerekebilir.

Örneğin ciddi bir şekilde sıvı kaybı olacaktır. Yemek borunuz yırtılmış olabilmektedir asit baz dengesinde bozulmalar olabilir uzun süreli açlık ve beslenme değişikliği olabilir diş rahatsızlıkları olabilir.

Daha da ilerisi bilinç kaybına neden olabilir tansiyonu düşürebilir kusmanın akciğerlere kaçması durumunda solunum güçlüğü ortaya çıkabilir. Kısacası bulantı ve de kusma bir hastalık değildir fakat bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. İlginizi Çekecektir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Sağlık Sitesi Yandex.Metrica