enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bebeklerde İshal Durumu ve Çözümleri

Bebeklerde İshal Durumu ve Çözümleri

Bebeklerde İshal Nasıl Anlaşılır?
İshal, bebeklerde bir günde üç kereden fazla meydana gelen gevşek, sulu, şekilsiz dışkılama olarak tanımlanır. Bu dışkının temel özelliği sulu olması ve bebeğin kendisini dışkılama isteği karşısında tutamamasıdır. İshalin en yoğun bir biçimde görüldüğü yaş grubu, yenidoğan bebekler ile henüz süt ile beslenenler bebekler ve çocuklardır. Bebeklerde ishal nasıl anlaşılır? Yenidoğan bebeklerde ilk dönemlerde anne sütü emilirken bebeğin kakası haliyle daha sıvıdır. Ancak anne sütü kakası adı verilen bu kaka, altın sarısı olup kendine özel bir rengi vardır. Bu kaka ishal kakası değildir ve normal ishal ile karıştırılmamalıdır.

Bebeklerin dışkısında anormal koku, sümüksü bir yapı, kana benzer dokular görülüyorsa bunlar ishal şüphesi oluşturur. Diğer yandan bebeğin normalde günde 2 veya 4 kez yaptığı kaka, ishal durumlarında günde 10 a kadar çıkmaktadır. Bebek bezinde oluşan aşırı miktardaki ıslanma da bu belirtilerle beraber görülüyorsa ishalin belirtisi olarak adlandırılabilir. Daha büyük bebeklerde en yaygın görülen ishal nedenleri, inek sütünden kaynaklanan alerjisi adı verilen ishal çeşididir. Bu ishal türünde bebeklerde deride dökülmeler de görülmektedir. Burada dikkat çekmemiz gerekiyor. İnek sütü sadece süt şeklinde değil mamalarda da bulunuyor ve bu durum da kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin aldığı inek sütü ve ürünleri de bebeklerde ishale neden olabilmektedir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde mikrobik ishal pek görülmez. Amam mama ile beslenen bebeklerde mikrobik ishal daha yaygın görülür. Mamanın bozuk olması, açık bırakılması gibi nedenler bebeklerde mikrobik ishale neden olabilmektedir. İshalde yüksek ateş yoksa bebeklerin kaybettiği suyu ve tuzu karşılamak gerekmektedir. Bebeklerde ishali tedavi edebilmek için öncelikle ishale neden olan şeyi tespit etmek gerekiyor.

Özellikle ishal, inek sütü ile beslenmeden kaynaklanıyorsa süt azaltılarak hatta süt tamamen bunun yerine daha katı olan pirinç maması ve aminoasitler bakımından zengin gıdalara başvurulur. Diğer taraftan mikrobik bir nedenden dolayı ishal görülüyorsa (amip gibi) bu durumda doktora giderek doktorun uygulayacağı tedavi ile ishali geçirmek gerekmektedir. Genelde amip türü ishal etkenleri haricinde bebeklerde ishali geçirmek için ilaç kullanılmaz.

Bebeklerde ishal durumunda dahi beslenmeye özen gösterilmeli ve beslenme süreci sekteye uğratılmamalıdır. İshal süresince anne sütü kesinlikle verilmelidir. 6 aylıktan büyük bebeklerde bebeğe patates, pirinç, muz, şeftali gibi yiyecekler verilebilir. Bol sıvı verilmeli ve bebeğin vücudunun direncinin en üst seviyede kalmasına özen gösterilmelidir.
İshalin tedavisinde beslenme önemlidir. Bebekte yağı ve şekeri bir miktar azaltmak ve öğünleri hiç azaltmadan beslenmeye devam etmek gerekir. İshal durumlarında bebeklere asla kola içirmeyin. Sütü, yumurtayı kesmeyin. Tabi bebekte süt intöleransı yoksa.

İshal Bebeği Doktora Götürmeli miyim?
Özellikle yenidoğan bebeklerde ishalin süresi önemlidir. 2-3 günden daha uzun süren ishallerde dehidrasyon sebebiyle bebeklerde bıngıldağın çökmesi, göz yaşının gelmemesi, göz çevresinin kararması, cilt kuruması gibi belirtiler ciddi belirtilerdir ve acilen doktora götürülmesinde fayda vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica