Astigmat
Astigmat ya da korneanın düzensiz şekli, gözün açık ön kapağında veya bazen gözün içindeki lensin eğriliği nedeniyle bulanık görmeye neden olan bir görme bozukluğudur. Düzensiz şekilli kornea veya lens retina, gözün arkasındaki ışığa duyarlı yüzey üzerinde düzgün odaklanan ışıkları önler. Sonuç olarak, görüntü herhangi bir mesafede bulanık hale gelir. Astigma çok yaygın bir görme bozukluğudur. Çoğu insanda bir ölçüde astigma vardır. Astigma hafif olduğu taktirde genellikle görmeyi etkilemez ve tedavi gerektirmez. Ancak, büyük miktarlarda bozukluk ve göz rahatsızlığı görmeyi engeller ve baş ağrısına neden olur.
Astigma sık miyopluk (miyop) ve yakını görememe (hipermetrop) gibi diğer göz hastalıklarını da beraberinde getirir. Bu göz problemleri bir araya geldiğinde gözlerde ciddi görme problemlerine neden olur. Astigmanın bilinen özel bir nedeni bulunmamaktadır. Hastalık kalıtsal olabilir ve genellikle doğumdan itibaren mevcut olabilir. Astigma çocuk büyüdükçe azalabilir de ya da zaman içinde daha da kötüye gidebilir de. Kapsamlı bir optometrik inceleme astigmatizma tanısı ve tedavisi için iyi bir uygulamadır. Astigamanın mevcut oranına bağlı olarak, doktor kontrolünde optometrist gözlük alınabilir. Eğer gözlük işe yaramaz veya ışık gözlerinize girerse o halde astigmatizmayı düzeltmek için yine doktor kontrolünde lens kullanabilirsiniz.
Astigmat tedavisi için bir başka seçenek de orthokeratology adlı bir kornea değişiklik tedavisidir. Ve bugün astigma tedavisinde kullanılan mevcut tedavi yöntemleri arasındadır. Bu işlem yavaş yavaş korneanın eğriliğini gidermek ve korneayı yeniden şekillendirmek için özel olarak tasarlanmış sert kontakt lens kullanımı uygulamasıdır. Ve bu yöntem ağrısız, non-invaziv işlemdir. Lazer cerrahisi de bazı astigma türleri için olası bir tedavi seçeneğidir. Bu yöntemle göz dokusu küçük bir miktar kaldırılarak korneanın şeklin değiştirilir. Bu yöntem gözün yüzeyi üzerinde odaklı birçok lazer ışını ile yapılır.
Astigma gözün içindeki kornea veya lensin düzensiz şekli nedeniyle oluşur. Kornea ve lens düzgün net şeyleri görmek için göze giren ışık odaklama için öncelikle sorumludur. Kornea ve lens eğriliği gözün arkasındaki retina üzerine tam da odaklanmak için göze giren ışığın bükülmesine neden olur. Astigma kornea veya lens yüzeyine bir daha ve bu kez farklı yönde biraz daha farklı bir eğrilikle girebilir. Oysa bunun yerine, bir basketbol topu gibi yuvarlak bir şekle sahip olan kornea ışığı tam olarak ve net bir şekilde algılar. Sonuç olarak, gözün görme yetisi herhangi bir mesafede odak dışında tek bir noktadan aldığı ışınlara odaklanamaz ve net bir görüntü elde edemez.
Bazen astigmat bir göz yaralanması ya da göz cerrahisi sonrası da gelişebilir. Bu gibi bir durumda kornea giderek daha ince ve koni şeklini alır. Nadiren Keratokonus denilen bir durum da yaşanabilir. Bu durum açıkça söylemek gerekirse gözlük ile düzeltilemez. Ve görme kusuru ile sonuçlanan astigmatizma büyük miktarda ile sonuçlanır. Keratokonus genellikle net görüş için kontakt lensler kullanmayı gerektirir ve sonunda bir kornea nakli gerekecek bir noktaya doğru ilerleyebilir.
Astigmatizma kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Gözlerdeki ışığa odaklanamama ve görme kusurlarını önlemek için uygulanacak olan testler sonucu, yetersiz görüş telafi edilebilir ve sonrasında göze uygun gerekli bir optik lens belirlenerek, kullanıma başlanabilir. Testin bir parçası olarak sizden belli bir mesafeden, grafik üzerindeki harfleri okumanız istenir. Bu testin amacı sizin görme keskinliğinizi ve netliğinizi anlayabilmektir. Üst sayısı testi, yirmi metre mesafeden yapılır ve bu mesafa standart mesafedir. Eğer en alttaki, en küçük harfleri okuyabilirseniz bu sizin iyi gördüğünüz ve kolaylıkla okuyabildiğiniz anlamına gelir. Bir Keratometri korneanın eğriliğini ölçmek için kullanılan başlıca araçtır. Kornea üzerinde bir ışık çemberine odaklama ve yansıma şeklinde ölçülerek, kornea yüzeyinin tam eğriliğini belirlemek mümkündür. Bu ölçüm, uygun kontak lenslerin belirlenmesinde özellikle önemlidir. Kornea topografik olarak adlandırılan daha karmaşık bir uygulaması ile korneanın şekli daha ayrıntılı olarak görülebilir. Uzman bir doktorun kontrolü ve testleri sonrasında konan tanı sonrasında gözdeki görme kusurları gerek gözlüklerle, gerek lenslerle gerekse cerrahi operasyonlarla giderilebilir. Tedavinin şekli astigmanın şiddetine bağlıdır. Erken dönemlerde tedavisi çok daha kısa sürer ve çok daha kolay olur.
GÖZLÜK: Görme kusurlarım düzeltmek ya da «özleri korumak amacıyla gözün önüne takılan mercekler. Yakınsak mercekler hipermetrop gözlerin tedavisinde 13. yüzyıldan beri; ıraksak mercekler ise miyopluğun tedavisi amacı ile 16. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Silindiıik mercekli gözlükler astigmat, bifokal (iki odaklı) veya trifokal (üç-odaklı) olanlar presbit gözlerin tedavisinde kullanılır. Hemen tüm gözlüklerde mercekler, burna ye kulaklara değecek şekilde takılan metal ya da plastik çerçeve içinde olurlar. Bazen de doğrudan doğruya gözküresine değen kontakt lensler kullanılır. Güneş gözlükleri ve kaynakçı gözlükleri, koruyucu gözlükler arasındadır.