enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hamilelikte yaşanan kramplar ve ağrılar

Hamilelikte yaşanan kramplar ve ağrılar

Hamilelikte vücutta büyük değişiklikler meydana gelir. Bunlardan en belirgin olanları vücudun çeşitli yerlerinde bir anda meydana gelen kramplar, özelliklede bacaklarda meydana gelen kramplar, şişlikler ve morluklar her ne kadar önemsiz gibi görünse de nedenlerinin mutlaka araştırılması gerekir. Anne adayları için en heyecanlı ve en mutlu oldukları hamilelik döneminde vücutlarında meydana gelen bu semptomlar nedeni ile kuşku, endişe ve stres meydana gelebilir. Bu nedenle gebelikte bu tarz şikayetler görüldüğünde mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekir. Kramplar hamileliğin ikinci ve üçüncü üç aylık döneminde sıkça yaşanmaktadır. Bacaklarda sıkça meydana gelen krampların nedeni ise hamilelikten dolayı vücudun yükünün artması ve bunun da bacaklara binmesidir. Anne adayının fiziksel aktiviteleri sırasında kas yorgunluğunun çok daha kolay oluşması nedeni ile aktivitelerinde yavaşlama meydana gelir. Başta kalsiyum desteği ile yani mümkün olduğu kadar süte ve süt ürünleri tüketimi ile doktorun önerdiği egzersizliği hamileliğin en başında yapmak suretiyle bu şikayetler büyük oranda azalacaktır.
Hamilelikte yaşanan kramplar ve ağrılar
Hamilelik ilerledikçe iyice artan vücut ağırlığı (uterus ve fetus ağırlığı, artan sıvı ağırlığı) nedeni ile yer çekimine karşı direnmek için omurga bazı şekil değişikliklerine uğrar. Hamilelikte artan vücut ağırlığı nedeni ile anne adayında en çok bel ve sırt kısmında ağrılar oluşur. Bunun nedeni ise bel ve sırt bölgelerinde içe doğru meydana gelen eğimdir. Uzun süre kasılı kalan omurga çevresindeki kaslar bu eğimli duruşu sağlamak adına kasıldıkları için ağrı verir. Anne adayı, dik oturmak, koltuk ya da sandalyede otururken sırtını rahat ettirecek şekilde büyük bir yastık kullanmak, omuzları dik tutmak, ortopedik ve nispeten sert yatakta yatmak, uzun topuklu ayakkabılar giymek yerine kısa topuklu ve ortopedik ayakkabılar giymek suretiyle ağrıyı büyük oranda azaltarak rahatlama sağlayabilir. Hamileliğin neredeyse doğuma yakın zamanlarında eklem yerlerindeki bağların yumuşaması ile (progesteron hormonuna bağlı olarak) leğen kemikleri (pelvis) arasındaki ayrılma sırt, bacak üstü ve kalçada ağrıya neden olabilir. Esasen bu durum vücudun kendini doğal olarak doğuma hazırlamasından kaynaklanmaktadır. Bazen bacağa yayılan siyatik türü ağrılara da rastlanabilir. Bunun nedeni de anne adayının omuriliğinden vücuduna yayılan sinir kılıflarındaki ödemden kaynaklanmaktadır. Doğum sonrası tamamen ortadan kalkacak olan bu şikayetler doğru egzersizlerle, ilaçlarla ve dinlenme ile azaltılabilir.
Gebelik sırasında anne adaylarının sıklıkla yakındıkları şikayetlerden biri de bazen şiddetlenebilen kaşıntıdır ki bu aslında gebelik kaşıntısıdır. Gebeliğin genellikle son haftalarında ortaya çıkan kaşıntı her 700 anne adayından birinde görülebilmektedir. Gebelik sırasında salgılanan bazı hormonların etkisiyle safra kanallarındaki akımın yavaşlaması ve kanda safra asitlerinin birikmesi nedeni ile kaşıntı baş gösterir. Genellikle sadece kaşıntı şeklinde ortaya çıkan bu durum, ileride safra kanallarında tıkanıklık, kanda bilirubin artışı ve sarılık gelişmesi ile seyretmeye devam eder. Kaşıntı tek başına seyrettiği zaman hamileliği tehdit etmez fakat sarılık ile seyrederse bu durumda doktorlar hamileliği gözlem altına almaya gerek duyarlar. Preeklampsi seyrinde gelişebilen karaciğer tutulumundan ayırt edilmesi gereken gebelik kaşıntısı, idrarda protein çıkışı ve tansiyonun normal olması ile kolaylıkla bir birinden ayırt edilebilir. Kaşıntı sorunu genellikle bölgeye uygulanacak losyon ve kremlerin yanı sıra bazen ağızdan alınacak tabletlerle giderilebilir. Gebeliğin son aylarında kendini gösteren kaşıntı genelde doğumdan iki hafta sonra kaybolur fakat bir sonraki doğumda yenide tekrarlanır. Anne adaylarında bu şikayet doğum kontrol hapı kullanımında da ortaya çıkabilir.
Hamileliğin son haftalarında meydana gelen ödem yani sıvı artışı, doğuma birkaç gün kala artık maksimum düzeye ulaşır. Vücutta oluşan kilo ve sıvı (plazma) artışı nedeni ile ayak sırtında, ayak bileğinde, ellerde, parmaklarda ve hatta yüzde ödem meydana gelir. Uzun süre ayakta kalan anne adayında ödem daha belirgin hale gelir. Ödemin çok daha artamaması için hamilelerin mümkün olduğu kadar dinlenmesinde fayda vardır. Ayaklardaki ödemin çözülmesi ve azalması için ayakları havaya kaldırmak etkili bir yöntemdir. Hamilelikte ayaklar şiştiği için ayak numarası da büyüyeceği için rahat ayakkabılar giymek gerekir. Yalnız dikkat edilmesi gere bir durum vardır ki eğer ödem ayak sırtının değişiklik bölgelerinde oluşuyor ve bacaklarda da şişme meydana geliyorsa o halde bu daha öncede değindiğimiz gibi preeklampsi hastalığı riski oluşturabilir. Bu nedenle mutlaka doktora görünmek gerekir. Tansiyon yükselmesi ve idrar tahlilindeki protein ölçümü ile durum kolaylıkla anlaşılır ve hemen tedaviye başlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica