enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Brakiterapi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Brakiterapi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Brakiterapi, radyoterapinin bir uygulama şeklidir. Genellikle dıştan uygulanan radyoterapi yanı sıra, içten uygulanan radyoterapiye, brakiterapi adı verilmektedir. Brakiterapi radyoaktif kaynaklarla, bunların vücut içerisine, vücut yakınına ya da direkt üstüne konarak uygulanmasıyla gerçekleştirilir. Bölgelere göre farklı tekniklerle uygulanmaktadır. Baş, boyun bölgesi, akciğer bölgesinde direkt vücut boşluğuna yerleştirilirken, meme gibi, dil gibi bazı bölgelerde ise radyoaktif kaynakların, direkt tümör içine yerleştirilmesiyle uygulanmaktadır. Diğer yaygın olarak kullanılan brakiterapi yöntemi ise, prostata uygulanan prostat brakiterapi yöntemidir. Burada prostat içerisine anestezi altında yerleştirilen ve hayat boyu hasta üzerinde kalan radyoaktif kaynaklarla hastalığın yok edilmesi amaçlanmaktadır. Bir diğer yaygın uygulama şekli brakiterapinin ise jinekolojik tümörlerde olan uygulamadır. Anestezi altında bu bölgeye yerleştirilen özel bazı aplikatörlerin uygulanmasından sonra, uzaktan kumandalı olarak radyoaktif kaynakların, bu aplikatörler içine gönderilmesi ve bu bölgenin ışınlanması amaçlanır.

Brakiterapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

Brakiterapi günümüzde en sık prostat kanserinin tedavisinde kullanılmaktadır. Jinekolojik kanserlerde  oldukça sık kullanıldığı yerlerden bir tanesidir. Bunun dışında meme kanserleri, baş, boyun kanserleri de brakiterapinin uygulama alanları içerisindedir.
BRAKİTERAPİ NEDİR, NASIL UYGULANIR

Brakiterapi Kaç Seans Uygulanır?

Brakiterapi uygulanan yönteme, tekniğe ve uygulanan bölgeye göre, seans sayısı farklılık göstermektedir. Örneğin, prostat kanserinde bir kerede yerleştirilen radyoaktif kaynaklar vücutta kalır ve hayat boyu hasta tarafından taşınır. Dolayısıyla bu durumda bir seans söz konusu değildir. Bir kerede yerleştirilir ve hasta aynı gün içinde evine gidebilir. Diğer uygulamalarda, meme kanseri ve jinekolojik kanserlerde ise genellikle üç ile beş seans arası değişen sayıda uygulama yapılmaktadır.

Brakiterapinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Brakiterapinin yan etkileri uygulanan bölgelere göre değişiklik gösterir. Baş, boyun bölgesinde uygulanan brakiterapilerde mukozit diye adlandırılan lokal reaksiyonlar meydana gelebilirken, prostat brakiterapisi uygulamalarında idrarda yanma, büyük abdestte ağrı ya da basınç hissi gibi bazı yakınmalar olabilmektedir. Jinekolojik kanserlerde ise benzer şekilde idrarda yanma ve büyük abdestte ağrı gibi yan etkileri olabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica