enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bıngıldak Nedir? Bıngıldağın Görevi Nedir?

Bıngıldak Nedir? Bıngıldağın Görevi Nedir?

Bıngıldak aslında tıpta kullanılan ismiyle fontanel kafatası kemiklerinin arasındaki bağ dokudan oluşmuş yumuşak adacıklardır. Yani kemiklerin arasındaki kaynama ara bölgeleri, tampon bölgeleri olarak iş görürler. Bu durum erişkinlerde geçerli değildir. Erişkinlerde kafatası tüm yekpare bir kemik kafes şeklindedir. Bu durum yeni doğan bebeklerdeki özelliktir. Bu sayede beyin gelişirken kafatası da buna uyum sağlayarak yumuşak yerlerinden yani fontanellerinden rahatlıkla genişleyerek beynin ve kafanın büyümesine yardımcı olur.

Bıngıldak Başın Neresinde Bulunur?

Bıngıldak ailelerin ve halkın bildiği şekliyle en büyük olan ve ele gelen olarak hemen alın ön bölümünde saç çizgisinin hemen gerisinde, tepede yer alır. Aslında tıptaki fontaneller bu değildir. 5 adet daha bıngıldak vardır. İkişer tane kulakların hemen üzerinde, yanlarda, bir tane de başın arka bölgesinde arka fontanel dediğimiz bir bıngıldak yapı daha vardır. Halk arasında bilinen bıngıldak alının ön bölgesinde, en geniş olan, baklava gibi eşkenar dörtgen gibi yapıya sahip olan bıngıldak yapısıdır.

Bıngıldak Nedir Bıngıldağın Görevi Nedir (1)

Bıngıldak Ne Kadar Hassastır?

Bıngıldak aslında boşluk denilse de boşluk olmayıp bağ dokudan oluşmuş, kalın bir zar tabaka gibi düşünülebilir. Kafatası kemiklerinin arasında sert bir tabakadır. O yüzden o kadar da hassas bir oluşum değildir. Ellemekle, dokunmakla, hafif basınçla, hafif darbelerle hiçbir zarar görmeyecek yapıdadır. Ancak sivri keskin cisimler veya sert travmalar bir bağ doku, zar tabaka gibi olduğundan dolayı zarar verebilir. Bıngıldak bağ doku olduğu için çok kalın olsa bile zarar görebilir, narin bir tabakadır.

Bıngıldak Hangi Rahatsızlıkların Belirtilerini Verir?

Bıngıldak beyindeki basınç değişiklerinin yumuşak bir yapı olması nedeniyle ortaya çıkabildiği fark edilebilir olduğu bir kapı, kaçış noktasıdır. Sert kafatasının aralarındaki boşluk olduğu için beyindeki basınç artışları bıngıldakta şişmeye, bombeleşmeye, sertleşmeye neden olabilir. Tam tersine beyindeki herhangi bir su kaybı yani bebeğin su kaybediyor olması, beslenme bozuklukları, kilo kayıpları geneldeki bir düşkünlük, çökme gibi bıngıldakta da çökme nedeni olabilir. Bıngıldak aynı zamanda yumuşak yapısı itibariyle beyin tetkiki gerektiren, özellikle beyin kanamaları, beyindeki anormal gidişat gibi bebeklerdeki nörolojik problemlerin tespitinde de yumuşak yapısı sayesinde beyini ultrasonla bile bakılabilir olmasını sağlayan kapı noktası gibi de iş görebilir. Yeni doğan bebeklerde bıngıldak beyni ultrasonla bakılabilirliği mümkün kılan bir kapı noktasıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica