enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bebeklerde ve Çocuklarda Kızamık ve Kızamıkçık Hastalığı

Bebeklerde ve Çocuklarda Kızamık ve Kızamıkçık Hastalığı

Kızamık solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır.Hapşırma, öksürük gibi tepkilerden üst solunum yoluna bulaşarak gerçekleşir. Kuluçka süresi 10-14 gün arasında değişir. Çocuk virüsü aldıktan 1-2 hafta sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar.
Belirtiler olarak yüksek ateş, burun akıntısı,gözlerde çapaklanma,kanlanma acıma,parlak ışığa karşı aşırı duyarlılık, kuru öksürük gösterilebilir.Belirtilerden birkaç gün sonra ağzın içinde beyaz benekler oluşur.Çocuğunuzun ateşi 40 dereceye kadar yükselebilir.Yüksek ateş sonrası ciltte döküntüler oluşmaya başlar, 4. ve 5. günlerde çocuğunuzun kulak arkasından başlamak üzere yüzüne, gövdesine,kollarına ve bacaklarına yayılan kırmızı lekeler belirir.Döküntülerin oluşmasıyla çocuğunuzun ateşi düşer ve rahatlar.6. ve 7. günlerinde döküntüler yavaş yavaş kaybolmaya başlar ve hastalığın bulaşıcı özelliği geçmiş olur.
Annesi ve babası olarak çocuğunuzu bu hastalığı geçirirken yalnız bırakmanızı tabi ki düşünemeyiz onun için ona yardımcı olmanız gereken konularda önerilerimiz şu yönde olacaktır.
a) Sık sık çocuğunuzun ateşini ölçün. Ateşi yüksekse ılık suya batırılmış süngerle düşürmeye çalışın. Ateş yüksek seyrederken çocuğunuzu fazla giydirmeyin üstünü açıp vücudunun havalanmasını sağlayın.
b) Gözleri acıyorsa soğuk suya batırılmış pamukla gözlerini silin. Loş bir odada olmak çocuğunuzu rahatlatacaktır parlak ışıktan uzak tutun.
c)Kızamık için geliştirilmiş özel bir ilaç yoktur, kendiliğinden düzelmesini bekleyin, fakat yine de siz kızamık tanısını doğrulaması için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin. .
d)Çocuğunuzun bol bol sıvı tüketmesini sağlayın. Özellikle ateşi yüksekse vücudunun susuz kalması tehlike yaratabilir dikkat edin.
d) Kızamık bazı önemli hastalıklara zemin hazırlayabilir. Döküntüden 1-2 gün sonra hâlâ yüksek ateş devam ediyorsa veya ateş düştükten sonra tekrar yüksek ateş ortaya çıkmışsa hemen doktorunuza başvurun. Bu durumda orta kulak iltihabı, zatürree, sinüzit gibi hastalıklar söz konusu olabilir. Bunların düzelmesi için doktorunuz uygun antibiyotikler önerecektir.
Kızamıktan sonra baş ağrısı, dalgınlık, havale geçirme ile ortaya çıkabilen rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Bu durumda hasta olan çocuğunuzun doktor kontrolüne alınması gerekebilir.
Çocuğunuzu kızamıktan korunmanın en iyi yolu kızamık aşısı yaptırmaktır. Kızamık aşısı 9 aydan büyük  bebeklere uygulanır. Yaşından sonra tek olarak veya kızamıkçık ve kabakulak aşıları ile birlikte tekrarı yapılır.
Kızamıklı bir çocukla temas eden kızamık aşısı olmamış bir çocuğun 1-2 gün içinde aşılanması gerekir. Aşının kuluçka süresi 7 gün, hastalığın kuluçka süresi 10 gündür. Böylece hastalık henüz oluşmadan önce aşının koruyuculuğu başlar ve kızamıktan korunulmuş olur.


KIZAMIKÇIK
Hasta çocukların öksürük veya nefesinden bulaşır. Genellikle hafif seyreden bir hastalıktır. 14-21 günlük kuluçka döneminden sonra belirtiler virüsün alınmasından 2-3 hafta sonra ortaya çıkar.
Belirtiler olarak; Hafif soğuk algınlığı belirtileri ve kulak arkasındaki, boyundaki ve ensedeki bezelerde şişme ile başlar. 2 ya da 3. günden önce yüzde başlayıp, daha sonra aşağı doğru vücuda yayılan düz, pembe renkte, lekeli döküntüler görülür. Döküntüler dağınık şekildedir. Pek birleşme göstermez. Kızamık döküntüleri daha büyük ve seyrek olmasına karşılık, kızamıkçık döküntüleri daha küçük ve sıktır. 4. ya da 5. günden sonra çocuğunuzun durumunda genel bir iyileşme görülür. 9. ya da 10. günden itibaren çocuğunuz artık bulaştırıcı değildir.
Çocuğunuz kızamıkçık geçirirken yapmanız gerekenler:
a) Çocuğunuzun ateşini günde en az iki kez ölçün. Ateşi yüksekse düşürmeye çalışın ve bol bol sıvı almasına özen gösterin.
b) Kızamıkçık çocuklar için önemli bir hastalık değildir, fakat gebe kadınlar için çok önemlidir. Hastalığı kapan hamile annenin doğacak çocuğunda önemli bozukluklar görülebilir. Bunun için çocuğunuzun hastalığının bulaşıcılığı geçene kadar dışarıya çıkartmayın.
c) Rahatsızlığının kızamıkçık geçirdiğini anlamanız için doktorunuza başvurun
d) Döküntü öncesinde 1 hafta ve döküntü sonrasında 2 hafta bulaştırıcılık devam eder. Bazı çocuklar döküntü olmadan da kızamıkçık geçirebilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica