enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Arpacık Neden Oluşur?

Arpacık Neden Oluşur?

Arpacığın oluşma mekanizması, kapak içindeki salgı bezlerinin atılım yollarının tıkanmasıyla başlar. Kapak içinde yüzlerce salgı bezi vardır ve bunlar kirpik dibine açılır. O bölgede bir şekilde tıkanıklık başladığı zaman, eğer hastanın bağışıklık sistemi de bununla baş edemeyecek gibiyse, zaten o bölgede kirpik tiplerinde var olan doktorların normal kabul ettiği florada ki bazı bakteriler patojen hale geçer. Bu bakteriler, o salgı bezine doğru giderek enfeksiyon oluşturur  ve bir cins kapak içi apsesi haline gelir. Arpacıkta yavaş, yavaş hem şişmeyle, hem kızarıklıkla, hem de ağrıyla kendini gösteren bir cins kapak içi apsesi şeklinde oluşum göstermeye başlar.

Arpacık Ve Belirtileri Nelerdir?

Arpacık göz kapaklarında şişlik, kızarıklık ve iltihabi oluşumlar olarak ortaya çıkar. Kapak içindeki salgı bezlerinin, atılım yollarının bir şekilde tıkanmasıyla ve hastanın özellikle bağışıklık sisteminin çok iyi olmadığı hastalık, yorgunluk, uykusuzluk gibi dönemleri seven fırsatçı bir enfeksiyon grubudur. Genellikle hasta gördüğü zaman arpacığı çok önemsemeyebilir, nasıl olsa geçer diye düşünebilir. Hatta halk arasında bazı yerleşmiş basit tedaviler vardır sarımsak sürmek, sıcak kompres yapmak gibi ama maalesef bunlar genellikle yetersiz kalır ve o zaman arpacık olarak adlandırdığımız iltihabi şişlik sertleşip, tedavisinin cerrahiye kadar gitmesi mümkün olabilir. O yüzden bu durumu gördükleri zaman hastaların, mutlaka bir göz hekimine başvurmaları gerekiyor.

ARPACIK NEDEN OLUŞUR

Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Arpacığın tedavisi doktora başvurulduğu zaman ile birebir alakalıdır. Eğer erken teşhis ile hemen farkedilebilirse medical tedavi yöntemiyle tedavi edilir. Medikal tedavi, içinde bir takım pomatlar, damlalar, sıcak kompres ve kirpik temizliği gibi yöntemleri içeren tedavi şeklidir. Genellikle medikal tedaviyle, başka bir yönteme gerek kalmadan çok rahat ve çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Yani bir cins lokal enfeksiyon tedavisi yapılır. Ama hasta doktora geç başvurmuşsa, aradan en az iki hafta, üç hafta geçtiyse ve orada sertleşen bir iltihap söz konusuysa, kitle halini aldıysa eğer, o zaman tedavi cerrahi tedaviye kayabilir. Cerrahi tedavide de kapak içinde son derece kolay bir yöntemle, çok küçük bir kesiyle, enfeksiyonun tamamen küreti edilmesi, o apse formasyonunun tamamen içini boşaltıp temizlenmesi, kist duvarlarının da alındıktan sonra bir daha tekrarlamayacak şekilde yok edilmesi mümkündür. Bu cerrahi yöntem hastaları korkutmasın son derece kolay bir yöntemdir. Bir diğer ara tedavi yöntemide, medical tedavi sonrası cerrahi tedaviyede gerek göstermeyecek kadar küçük bir lezyon kaldıysa, bazen intralezyonel denilen orada ki kalan sert dokunun içine bir takım ilaçları enjekte ederekte o bölgenin düzelmesi sağlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica