enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Gülüş estetiği

Gülüş estetiği

Bireyde psikolojik rahatsızlıklara neden olabilen dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları yeni teknoloji sayesinde geliştirilmiş olan estetik ve restoratif maddeler sayesinde kolaylıkla giderilebilmektedir. Estetik Gülüş Tasarımı ile dişlerdeki pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Sanatın ve diş hekimliliğini kombinasyonu sayesinde kişiye özel tedaviler yapılarak kişiye hem sağlıklı hem de estetik bir görünüm kazandırılabilmektedir. Hastanın bir takım kişisel istekleri ile sağlık ve doğallığı da bir arada sunan gülüş tasarımı sağlıklı bir gülüş elde etmeyi hedeflemektedir. Kişini yüz hatları, cinsiyeti, yaşı, dişlerin sıralanış şekli, dişlerin rengi, diş eti, dudaklar ve gülüş simetrisi gibi faktörler kişiye yakışacak olan estetik gülüş ifadesini belirler.
Kişinin ilk önce yüz hattının hangi geometrik şekle uyduğu tespite edilir sonra da gülüş tasarımına en uygun olacak çalışmaya başlanır. Dişin hangi formda seçilmesi gerektiğini kişinin yüzündeki hatlar belirler. Kadın ve erkeğin anatomik yapısı birbirinden oldukça farklıdır. Yüz hatları erkeklerde daha belirgin ve keskinken kadınlarda burun ve kaş kemerleri daha silik ve geçişler daha yumuşaktır. Ayrıca erkeklerde burun ve çene ucu orantısı kadınların yüzüne göre değişiklikler arz eder. Aynı durum dişlerde de söz konusudur. Hanımlarda estetik gülüş şöyle ifade edilebilir; gülme hattı yukarı doğru kavislidir ve dişlerin köşeleri daha yumuşak döner. Yandaki dişler ortadaki iki dişten daha kısadır. Ayrıca bu dişlere komşu olan dişlerin aralarında minicik de olsa aralıklar bulunmaktadır. Erkeklerde estetik gülüş ise; gülme hattı daha düzgündür, komşu dişler daha düzgün bir hatta birleşirler ve dişlerin hatları daha belirgin olarak açıklanabilir.
gulus-estetigi-ve-dudaklar
Gülüş ifadeleri genel anlamda üç ana başlıkta toplanır. Fakat bu ana kategoriler de kendi içlerinde değişik özelliklere sahiptir. Sexy Smile yani Çekici gülüş; bu kategoride yan dişlere ön dişlere göre çok daha kısadır bu nedenle ön dişler oldukça fark edilir şekilde uzun görünür. Esasen genç bireylerde durum normalde böyledir fakat bazen ön keserler ilk süren dişler olduğundan zamanla yıpranırlar ve boyları kısalır. Ne yazık ki bu da yaşlı bir görünüme neden olmaktadır. Yani işin aslı çekici bir gülüşünüz olsun istiyorsanız o halde ön dişlerinizin diğer dişlerinize göre daha uzun olması şarttır. Size genç, dinamik ve çekici bir gülümseme kazandıracak olan işin sırrı budur. Bu kategoriyi gençler için önerebiliriz, onlar için son derece uygundur.
Sophisticated Smile yani Entellektüel Gülüş; bu kategoride dişler yatay ve düz bir çizgi üzerinde sıralıdır. Yüze olgun ve bilgili bir ifade verecek olan entellekütel gülüşe sophisticated smile da denmektedir. Entelektüel gülümseme sayesinde kişinin ifadesi çok daha net ve keskin bir hale gelir. Gençken normal olarak dişlerin uzunlukları birbirinden farklıyken orta yaşta dişler eşit bir boydadır. Gelişen tıp teknolojisi ve diş hekimliği sayesinde dişler üzerindeki her türlü dezavantaj artık avantaja dönüştürülebilmektedir. Diş hekimleri kişiye olgun ve bilge görüntüsü kazandırabilmektedir. Sporty Smile yani Sportif Gülüş; bu kategoriyi entellektüel ve çekici gülüş olarak ifade edebiliriz. Yan kesici dişler orta kesici dişlerden biraz daha kısadır. Yani bir başka deyişle kişiye sıra dışı, içten ve sıcak bir ifade kazandıracak olan sportif gülüşte orta kesici dişler yan kesici dişlere oranla çok az miktarda uzundur. Sportif gülümseme ciddi ve olgun bir gülümseme yaratmaz. Yani ne entelektüel gülüş kadar ciddi ne de çekici gülüş kadar çocuksu değildir.
Gülüş Tasarımı için Kriterler,  yatay hizalama, simetri, estetik gülüş hattı, diş eti hattı, gülüş genişliği, embraşurlar, diş oranı ve dişlerdeki gölgeler şeklinde sıralanabilir. Yatay hizalamada dişlerin ortasından geçen hat ile göz bebeklerinden geçen hat çoğu kez birbiri ile paraleledir. Zaten ideal bir gülüşte de olması gereke kriter budur. Simetri; dişlerde simetrinin sağlanması gülüşe fazladan bir çekicilik katar. Çünkü özellikle ön kesici dişlerin şekil ve boyutlarında çok kolay fark edildiği için herhangi bir asimetrik durum hemen göze çarpacak ve güzelliği gölgeleyecektir. Bu nedenle simetri çok önemlidir. Profesyonel bir diş hekimi sayesinde yüz hatlarının imkan verdiği ölçüde simetrik dişlere sahip olabilirsiniz.
Estetik Gülüş Hattı; alt dudağın eğriliği ile ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek şekilde çizilen eğri aynı olmalıdır. Çünkü kişini genç ve çekici bir gülüşe sahip olabilmesi için bu çizgilerdeki uyumun önemi çok fazladır. Diş eti hattı; üst dudak çizgisine paralel olmalısı gereken diş eti hattının güldüğünüzde görünmemesi gerekir. Gülüşünüze anlam kacak olan diş eti hattı üst dudak çizgisine paralel olmalıdır. Gülüş Genişliği; arkadaki dişlerinde belli oranlarda görünmesi estetik gülüş kriterleri arasındadır. Aksi taktirde ağız köşelerindeki karanlık kısımlar estetik olmayan bir görüntüye neden olur. Embraşurlar; uçları arasındaki doğal ve üçgenimsi boşluklara embraşur adı verilmektedir. Embraşurların boyutlarının ön dişlerden arka dişlere doğru arttırılması sayesinde estetik ve ideal bir gülüş elde edilebilmektedir. Altın Oranlar; ağzın görünen kısımlarındaki üst kesici dişlerin yükseklikleri ve genişlikleri sırasıyla yüzün yüksekliğinin ve genişliğinin 1/16’sı olmalıdır. Bir de oran faktörü vardır ki bu doğadaki bir takım geometrik şekiller arasındaki phi (φ=1.618…) sayısı olarak bilinir. Dişler de bu kurala uyması sayesinde estetik ve ideal gülüş sağlanabilir. Mesela yan keser dişlerin genişlikleri arasındaki oran ile ön keser dişleri oranı (1.618/1=1.618… =phi sayısı) şeklinde olmalıyken, yan keserlerin genişlikleri arasındaki oran ile köpek dişleri arasındaki oranda (0.618/1 = 0.618) olmalıdır. Bu ölçüler phi sayısından 1 çıkarılınca elde edilecek sayıya ya da  phi sayısının bire bölümünden elde edilen sonuca eşittir. Diş oranı; ön dişlerin oranı altın orana uymalıdır. Yani ön iki dişin genişliklerinin yüksekliklerine oranları, 0.618/1 = 0.618 bu da 1 in phi sayısına bölümünden elde edilen sonuca eşit olmalıdır. Dişin boyu daima genişliğinden daha büyük olmalıdır. Dişlerdeki gölgeler; dişin rengi ve şeffaflığı bölgelere göre değişir ve dişin tek bir rengi yoktur. Doğal dişin saflık derecesinde beyaz olmayacağını da hepimiz iyi biliriz. Üç bölgede incelenebilecek dişin, en parlak ve beyaz gülüşlerde bile sarımsı olması haline cervical boyun bölgesi denmektedir. Daha az sarımsı haline orta bölge, değişen oranlarda şeffaf ve gri olması haline ise kesici kısım denmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica