enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Doğum Sonrası ve Bebek

Doğum Sonrası ve Bebek

Yeni Doğan Bebeklerde Emzirme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

İlk birinci gün her iki göğüsten de 5’ er dakika 2.gün 10’ar dakika, 3.gün ise 15 dakika ve daha uzun sürebilir. Daha uzun süreli olması daha çok bebeğe bağlıdır. Sağlam çocuk denilen, zamanında doğmuş, sağlıklı bebekler için emzirme sıklığı bebeğin isteğine göre ayarlanır.
Bebek bakımı
Kabaca bir ortalama söylemek gerekirse genellikle 2-3 saatte bir bebekler doyurulabilir. Eğer doyma belirtilerinde bir sorun yoksa daha sık emme isteği olması bebeğin aç olması doğrultusunda olmayabilir. Düşük ağırlıklı bebeklere 2 saatten daha uzun saatlere ara vermeden emzirmeye dikkat edilmesi gerekir. Bebek içmek istemese dahi bebek uyandırılıp 2 saatte bir en az verilmesi gerekir.
Yeni Doğan bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalıdır
Çünkü buna dikkat edilmezse kan şekerinde düşmeler yaşayabilir. Prematüre bebeklerde daha sık emmek istiyorlarsa bu da mümkündür. Eğer bebek yeterli dışkı yapıyorsa emdikten sonra sakinleşiyorsa, rahatlıyorsa ve takibinizde kilo alımı düzgün gidiyorsa o zaman bebeğin aç  kaldığını söyleyemeyiz. Tamamen emzirme fizyolojisini çalıştırmak için bebek içgüdüsel olarak davranıyordur. Göğüste bazı uyarıcı bölgeler vardır. Bebek emdikçe bunlar uyarılıyor. Sinirsel yollarla beyne uyarı gider ve oksilotin prodaktin denilen 2 adet madde salgılanır. Bu maddenin salgılanmasıyla bebek en kadar emerse süt o kadar fazla olur.
Yeni Doğan Bebek

Yeni Doğan Bebek Ne Kadar Uyumalı?

1 aylık bebeğin günlük uyuma süresi 15 saattir. Genellikle bebekler gece ve gündüz ayrımını 3 ay içerisinde yapabilirler. Gündüz bebeklerle bol bol sohbet edilmeli, ışık açık olmalı, müzik dinleyebilir ama gece bebek uyandığı zaman ışığı fazla açmamayı tercih ederiz.
Yeni Doğan bebeklerde gece gündüz ayrımı
Geceleri anne bebekle konuşmamalıdır. Mümkün olduğunca gece daha sakin bir ortam gündüz biraz daha gürültülü bir ortamda olması gündüz ve gece ayrımını kolaylaştırır. Anne sütü alan bir bebekte genelde ilk 3 ayda 3-4 saatte bir kendiliğinden uyanıp acıktığı zaman acıktığını ifade eden ağlama şeklinde bize bilgi verebilir. Ama bu 5 saati geçiyorsa ya da bebeğin renginde bir sıkıntı olduğunu hissediyorsa uyandırıp beslemek gerekir.
Yeni Doğan Bebekelerde Uyku Nasıldır

Yeni Doğan Sarılığı Nedir?

Anne karnında bebeklerde akciğer devre dışıdır. Tamamen göbek kordonundan gerekli olan, ihtiyacı olan oksijeni alır ve bunu vücuttaki organlara taşır. Burdaki taşımayı iyi sağlamak için kırmızı kan hücrelerinin içinde oksijen taşıyan yapı özel bir yapıdır. Ama anne karnından çıktıktan sonra akciğerler devreye girdiğinde oksijen taşıma görevini yapan hemoglobinin değişmesi gerekir.
Bebeklerde sarılık
Bu nedenle kırmızı kan hücrelerinin genel olarak çoğu yavaş yavaş yıkılır. Yıkılma sonucu ortaya çıkan bilirubin denilen madde (sarılığa neden olan madde) idrar yoluyla atılır. Aynı oranda yeni hemoglobinler yapılır ve bebeğin kan dengesi sağlanmış olur. Eğer bebek bu dönemde çok iyi beslenemiyorsa idrar miktarı az ise bilirubin atılamayacağı için sarılık ortaya çıkabilir. Yine kan hücrelerinin yıkılma fizyolojik olmanın ötesinde kan uyuşmazlığı ve bazı kan rahatsızlıklarına bağlı ise çok hızlı yıkılacağı için idrar vasıtasıyla atılıp yetersiz kalacaktır ve sarılı ortaya çıkacaktır.

Yeni Doğan Bebeği Yıkarken Nasıl Tutmalıyız?

Yeni doğan bebeklerlerde başı ve boynu çok rahat harekette bulunamadığı için bu konu çok mühimdir. Bebeğin mutlaka kafasının ense kısmına kendi bileğinizi iyice yerleştirip destek vermelisiniz. Koltuğunun altına da elinizle sıkıca kavramanız gerekmektedir. Çocuğu kolunuzda 90 derecelik açıyla tutarak diğer elinizle de hem çocuğu kaldırırsınız hem sabunlayabilirsiniz hem de onu iki elle daha yakın tuttuğunuzda çok daha uygun bir pozisyon olmuş olur.
Yeni Doğan Bebeği Yıkarken Nasıl Tutmalıyız
 
Hamilelik Döneminde Spor ve Egzersizler Hakkında adlı yazımızı okuyarak gebeliğinizde daha sağlıklı olabilirsiniz..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica