enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Polikistik Over Sendromu nedir? Neden Olur?

Polikistik Over Sendromu nedir? Neden Olur?

Polikistik over sendromu, kadınlarda en sık görülen endokrin, yani hormonal bir bozukluktur. Polikistik over sendromu, adet düzensizliği ki, bu adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görmeyle kendini seyreder. Kanda erkeklik hormonunun artışına bağlı sivilcelenme, ciltte yağlanma, saç dökülmesi gibi belirtiler ve ultrosonda doktorların gördüğü tipik polikistik over görüntüsü olması gerekir. Bu belirtilerden üç tanesinin, en az iki tanesinin olması bile, doktorlara polikistik over sendromunun tanısını koydurmada yeterlidir.

Polikistik Over Sendromu Nasıl Belirti Verir?

Polikistik over sendromu yumurtlama bozukluğu, kanda erkeklik hormonu seviyesi artışı ile seyreden bir durum olduğu için, bunlardan yola çıkarak belirtilerini verir. Yumurtlama bozukluğu sebebi ile adet düzensizliği ki bu çoğu zaman kendini uzun aralıklarla adet olma, bir süre hiç adet olmama şeklinde kendini gösterebilir. Kanda erkeklik hormonu artışı belirtileri ise, ilk önce tüylenme, erkek gibi tüylenme, sivilcelenme, ciltte yağlanma artışı ve saç dökülmesi şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca insülin metabolizmasını da bozduğu için, şeker metabolizmasına bağlı olarak kilo artışı, özellikle göbek etrafında kilo artışıyla kendini belli edebilir.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR

Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir; Tedavi Edilmezse Nelere Sebep Olabilir?

Polikistik over sendromu tam olarak tedavi edilen bir durum değildir. Doktorlar hastalara, bu durumun menopoza kadar onunla birlikte olacağını belirtirler. Doktorların bu durumda tedavi ettikleri, polikistik over sendromunun hastada oluşturduğu şikayetler ve bulgulardır. Bu nedenle de oluşturduğu bulgulara göre, yaş dönemlerine göre tedavi edilir. Örneğin adolesan dönemdeki bir genç kız, adet düzensizliği ile başvurduğu zaman doktorların tedavisi, onun adet düzensizliğini düzenlemek şeklinde olacaktır ya da üreme çağındaki bir kadın çocuk sahibi olma zorluğuyla doktora başvurduğu zaman tedavi onun yumurtlamasını arttırıcı yönde olacaktır. Daha ileri yaş dönemlerinde ise, şeker ve lipit metabolizması bozukluklarına bağlı, kalp ve damar hastalıkları olabileceği gibi, bu seferde tedavi bu yönde olmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde örneğin çocuk sahibi olmak isteyen bir kadında ki bu durumda bazen hasta hiçbir şey yapmadan da gebe kalabilir. Büyük bir kısmı birinci veya ikinci basamak yumurtlama tedavileriyle gebe kalabilir. Yaklaşık onda birlik bir kısım ise ileri üreme tekniklerine ihtiyaç duyabilir. Kısacası tedavi edilmediği takdirde çocuk sahibi olamama, düzensiz adet görme, kilo artışı, şeker bozukluğu, kolesterol bozuklukları, kalp hastalıkları, damar hastalıkları vb.. gibi ileri boyutlara ulaşabilecek problemler yaratabilir. Tedavinin her aşamasında kilo kontrolü çok önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica