DOLAR
19,8399
EURO
21,4711
ALTIN
1.256,70
BIST
4.466,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Kalp

KALP Hayvanların göğüs boşluğunda bulu­nan, kanı pompalama görevini yükümlenen. ve bu nedenle de kan doiaşmundan sorum­lu olan organ Omur­galıların evrimi, balıklardaki tek odacıklı kalpten memelilerdeki dört odacıklı kalp yönünde de bir gelişınenin olduğunu gös­termektedir. İnsanda kan dolaşımı, bir sekiz rakamına benzetilebilir. Burada kalp, kesişme noktasmda yer almaktadır. Ancak birbirine paralel duran iki takım halindeki dört odacık, bu sekiz-rakamına benzeyen sistemi iki avn bölmeye ayım. Safi ve sol sistemler arasında pompalama işleri yö­nünden kesin bir denge vardır. Her bir sis­temde, kam Akciğerler’den veya vü­cuttan alan bir kulakçık (atrium) ile, büyük bir damara basan bir karıncık (ventri-kül) vardır. Bir kulakçığa gelen kan, tek yönlü kapaktan geçerek kanncıga pompala­nır.
Kalp özelleşmiş kas liflerinden yapılı­dır. Bu kas lifleri, özel bir uyarım merke­zinden kalkan ve yine özel bir iletim siste­miyle kendilerine ulaştırılan uyaranlara yanıt olarak kasılırlar. Herbir kulakçıkla karıncık arasında birer kapak vardır (sol­da ikili kapacık yani “mitral”, sağda üçlü kapacık yani “triküspid”}. Bunun gibi ka­rıncıklarla açıldıkları damarlar arasında da kapaklar bulunur (aort ve akciğer atarda­marı kapacığı yani “pulmoner” kapak). Kalp, Perikard adı verilen bir zarla Örtülüdür ve gerekli kanı, Aortdan koroner damarlar aracılığıyla sağlar. Sağ kulakçıktaki hücreler depolarizasyon yete­neğine sahiptir ve böylece iletim sistemin­de yayılan bir elektriksel uyaranı başlata­bilirler. Kalbin çalışması- sırasında bu uya­ran, vücuttan ya da akciğerlerden gelen kanla dolmuş durumdaki kulakçıklara ge­çer ve bunların kasılmasıyla içlerindeki kan, karıncıklara boşaltılır. Zalen bu kanın büyük bölümü, daha kulakçıklar kasılma­dan Önce karıncıklara geçmiş durumdadır. Kasılmayı sağlayan elektriksel uyaran, bu kez karıncıklara iletilir ve bunlarda kasıl­maya yol açar (sistol). Böylece karıncıklardaki kan, güçlü bir şekilde aorta ya da akciğer atardamarına basılır.
 
kalp
Bu sıradaikili ve üçlü kapacıklar kapanır. Kasıîm; durduğunda (dîastol) karıncıkların içeri­sindeki basınç düşer, aort ve akciğer atar­damarı kapacıkları kapanır. Sistol sırasın­da ortaya çıkan güç, büyük atardamarla: boyunca yayılarak dolaşım için gereken itici kuvveti sağlar. Kalbin birim zamands bastığı kan miktarı beden hareketi sırasın­da artabilir. Birim zamanda kalpten atılan kan miktarını arttırari başka etmenler de vardır: Kalp atım sayısının artması (taşikardi); Adrenalin  ve sempatik Sinir Sisteminin etkisiyle kalbin ‘kasılma gücünün çoğalması; ve büzülebilen kapaklı Toplardamarlardan yansıyan basınç­la kalbe dönen kan miktarının çoğalması, bu etmenler arasında sayılabilir. Kalple il­gili hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: Odakların veya kapakların yapısını ilgilendi­ren doğuştan hastalıklar  ve Romatizma  son­rasında kapakların kapanmasında yetmez­liğe ya da daralmaya yol açan rahat­sızlıklar. İlaç tedavisiyle bu hastaların du­rumlarını bir ölçüde düzeltmek mümkün­dür. Ancak mevcut kusurları düzeltmek ve onarmak için kalple ilgili cerrahi girişim­lere çoğu zaman gereksinim duyulur. Bu ameliyatlar, hatalı kapakların yerine Pro­tezlerin  konulması için de kullanıl­maktadır.
Korone tıkanması, kalp Kasındaki bazı bölgelerin hasar görmesine ya da Ölümüne yol açar. Bu durum pompala­ma etkinliğinin aksamasına ve kalp yet­mezliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu arada ritm bozuklukları, Anevrizmalar ya da ender olarak da kalp yırtıl­maları meydana gelebilir. Bazı belirli me­tabolizma hastalıklarınd, kapak rahatsızlıklarında ve iletim dokusunun hasar gördüğü durum­larda ritrn bozuklukları ortaya çıkabil­mektedir. Kalbin çok yavaş atmasına, Öradlkardi adı verilir. Bu durum hastalık ne­deniyle olabilir, ancak kalp etkinliği yük­sek olan atletlerde normal sayılabilir. Ritm bozuklukları: genelde Dijital; sempa­tik sinir. sistemim uyaran ya da blokaja uğratan maddeler; Atropin  ve yerel Anestezi de kullanılan bazı belirli ilaçlardan yararlanarak tedavi edilebilir. Pompalama faaliyetinin yetersiz kalışından doğan kalbin her iki yarısı arasındaki den­genin bozulduğu yetmezlik durumlarında asıl neden koroner tromboz, aşın sıvı yük­lenmesi ya da kalp kası hastalıkları ola­bilir. Kalp’ yetmezliğinde akciğer ödemi ve çevresel dokularda ödem meydana gelebilir. Bunların tedavisinde Diüretikler  ve dijital temel ilaçlar­dır. Böylece Ödem çözülür ve kalbin pom­palama gücü artar. Normal olmayan kalp kapaklarının bakteri veya mantarlarla en­feksiyonu, ağır bir rahatsızlıktır ve ateş yükselmesine, vücutta daha başka sistema­tik belirtilere, bu arada Emboli’ye, kalp yetmezliğine ve kapakların tahrip ol­masına yol açabilir. Bundan korunmak ve tedavi etmek amacıyla çok dikkatli bir. şe­kilde seçilmiş olan antibiyotikler kullanılır. Kapakların yerine protez takılması da ge­rekebilir. Kalbin muayenesinde Elektrokardiyograf , göğüsle ilgili X-Işın filmle­ri (göğüs röntgeni), kalp kateteri kullanı­mı  ve serum Enzim  düzeylerinin araştırılması gibi yöntemler­den yararlanılır. İlginizi Çekecektir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Sağlık Sitesi Yandex.Metrica