enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Gizli Kalp Hastalığı

Gizli Kalp Hastalığı

Göğüs ağrısı, göğüste baskı hissi, yanma bir damar tıkanıklığı bulgusu. Fakat bu bulgular her zaman kalp damar tıkanıklığını ifade etmez. Bu bulguların özellikle yürürken, merdiven çıkarken, yokuş çıkarken ortaya çıkması önemlidir. Eğer ağrınız; merdiven, yokuş çıkarken veya herhangi bir efor sarf ederken ortaya çıkıyorsa, istirahatla geçiyorsa bu bizim için önemlidir. Bunların araştırılmasında fayda vardır. Eğer ağrılarınız istirahatla varsa,  eforla geçiyorsa bunu çok fazla dikkate almaya gerek yoktur. Ama eforla oluyorsa çok önemlidir. Göğsünüzde baskı hissi, sıkıştırır tarzda bir ağrı veya yanma tarzda bir ağrı şeklindeyse birtakım testlerden geçmeniz gerektiği anlamına geliyor. Bu testlerde de en önemli testler kalbin ultrasonografik görüntüsü ekokardiyografi ve bununla birlikte bir efor testidir. Tabii bütün bu testlere başlamadan önce EKG’nizin çekilmesinde de fayda vardır. Biz ilk olarak tüm hastalarımızda EKG görmek istiyoruz. Daha sonra ekokardiyografiyle değerlendirip eğer her şey uygunsa bir efor testine alıyoruz. Eğer efor testi sonucunda bir damar tıkanıklığı bulgusu varsa veya efor testi sırasında göğsünüzde ağrı hissi, baskı ve yanma, sıkıştırma şekli varsa bu bir damar tıkanıklığı bulgusu olabiliyor.

Gizli Kalp Hastalığı (2)

Her Hastada Damar Tıkanıklığı Bulgusu Oluyor Mu?

Hayır. Bazı hastalarda damar tıkanıklığı olsa dahi, kalp krizi geçirseler dahi hiçbir ağrı hissetmeyebilirler. Bunun sebebi ağrı bir alarm mekanizmasıdır. Her hastada alarm mekanizması çalışmaz. Bazı hastaların alarm mekanizması çalışmadığı için ağrıları olmazlar. Bazı hastalar bize hiçbir şikayetim yok diye gelirler ama EKG’lerde damar tıkanıklığı bulguları ortaya çıkar. Hatta anjiyolar sonucunda by-pass kararı bile veririz. Buna gizli kalp hastalığı diyoruz. O yüzden ailesinde damar tıkanıklığı hikayesi olan insanlar belli bir periyotlarda cheeck-up yaptırmaları gerekir. Ekokardiyografi, efor testi, EKG gibi testlerden geçmelerinde fayda vardır. Bu testler özellikle gizli kalbi ortaya çıkartmak için çok önemli testlerdir. Bunları belli periyotlarla35-40 yaş arasında 2 senede 1, 40 yaşın üzerinde senede 1 bu testlerden geçmelerini tavsiye ediyoruz.

Kimler Bu Testlerden Geçecekler?

Özellikle ailesinde damar tıkanıklığı hikayesi olan hastalarımız. Annesinde, babasında ve kardeşlerinde anjiyo yapılmış, damar tıkanıklığı tespit edilmiş stent takılmış, bypass olmuş hastaların bu testlerden rutin olarak geçmelerini tavsiye ediyoruz. Şeker hastası, tansiyon hastası, yüksek tansiyonu, yüksek kolesterolü olan hastaların da bu testlerden senelik rutin kontroller veya 2 senelik rutin kontrollerden geçmesi gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica