enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Microtia Nedir?

Microtia Nedir?

Kulağın kulak kepçesi, kulak yolu ve orta kulağı doğuştan gelişme geriliği anlamına gelir. Kelime anlamı olarak da mikro kulak yani küçük, gelişmemiş kulak anlamındadır. Toplumdan topluma değişmekle beraber yaklaşık 6.000 ile 9.000 çocukta görülen bir hastalıktır ve doğumsal bir hastalıktır.

Microtia Sebepleri Nelerdir?

Microtia’nın sebeplerini irdelediğimiz zaman bütün doğumsal hastalıklarda olduğu gibi birden çok faktörün rol oynadığını görüyoruz. Bunların belki de en önemlisi ailesel yatkınlıktır. Birebir tanımlanmış bir genetik geçiş paterni ya da şekli olmamakla birlikle ailesel bir yatkınlıktan söz edebiliyoruz. Ancak ailelerde bu konuda korkmasınlar. Bize en sık sorulan sorulardan bir tanesi çocuğumda microtia var doğuştan kulak kepçesi yok. Acaba onun çocuğunda da görülür mü? Dendiği zaman normal toplumda 9.000’de bir görülen bu hastalık mictorialı bir bireyin çocuğunda %5 oranında görülür. %5 genetik hastalıklardaki geçiş ihtimali olarak çok düşük bir ihtimaldir. Dolayısıyla da kuşaktan kuşağa tekrarlanan bir microtia geçişi sıklıkla pek görülmez.

Microtia Nedir

Microtia Tedavisi Mümkün Bir Hastalık Mıdır?

Microtia her ne kadar zor olsa da cerrahi olarak tedavisi mümkün bir hastalıktır. Zorluğu da kulağın üç boyutlu yapısı ve diğer yapısal özellikleriyle belki de plastik cerrahların yapımında en zorlandığımız organdır. Çünkü küçücük bir alanda hakikaten de adı konmuş yaklaşık on yedi tane girinti çıkıntı ve özellik taşıyan bir takım özel açılarla birleşen özel birimler, ünitler var kulağın üzerinde. Kulak yapımı sırasında işte bütün bu yapıları taklit etmeniz gerekiyor ki yaptığınız şey kulağa benzesin. Evet tedavisi mümkün. Ancak bu tedavinin yapımında görev alacak ekibin kulak yapımıyla özel olarak ilgilenmiş, yeteneği üzerine eğitimi de, deneyimini de koymuş uzmanlardan oluşması gerekiyor.

Microtia Olan Çocukta İşitme Kaybı Görülür Mü?

Microtia sadece dış kulak kepçesinin değil aynı zamanda orta kulağında etkilendiği bir rahatsızlıktır. Hatta biz dış kulak kepçesini orta kulağın aynası olarak görüyoruz. Dış kulak kepçesi ne kadar gelişme geriliği gösteriyorsa orta kulaktaki kemikçikler de o kadar etkilenmiştir. Dolayısıyla bu çocuklarda ya da microtialı kulaklarda işitme kaybı olması kaçınılmaz. Ancak iç kulak dediğimiz sinirsel ileti bölgesi sağlamdır bu çocuklarda ve %100 bir işitme kaybı söz konusu değildir. Yaklaşık %30-40’lık bir işitme hala mümkündür. Çift taraflı olan çocuklarda bu ciddi problem doğurur. Ancak tek taraflı olan çocuklarda öbür taraf tamamen normal olduğu için ve etkilenmiş kulakta %35-40 duyduğu için genellikle eğitim hayatında ya da hayatın diğer bölümlerinde normal bir yaşam beklemektedir çocuğu. İşitme cihazı yardımlarına da genellikle ihtiyaç olmayabilir. Ancak çift taraflı olan çocuklarda mutlaka bu işitme kaybından doğan yaşama yansıyan zorluklar ortaya çıkacaktır. Çok erken dönemde onlarda mutlaka işitme cihazı yardımları ya da işitmeye dönük cihaz uygulamalarının yapılması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica