enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri

Taş hastalarında tedavi, taşın sayısı, cinsi, büyüklüğü, üriner sistemdeki yeri, eşlik eden hastalıklara (tek böbrek varlığı, anatomik bozukluklar gibi) göre hekim ta­rafından belirlenmektedir.
Genel olarak 2 cm‘den küçük çapta olan böbrek taşları ve 1 cmden kü­çük olan üreter taşları ESWL (vücut dışı şok dal­galan ile taş kırma)
2cm’den büyük böb­rek taşları ile 1 cm’den büyük üreter taşları­n da ise perkütan (ciltten giriş ile) ve retrograd (dış İdrar yolundan geriye doğru) kapa­lı (endoskopik) yöntem tedavileri uygulanmaktadır. Ancak tedavi yöntemini belirlemede hastanın o anki klinik durumu da etkili ol­maktadır.
bobrek-tasi-tedavisiGünümüzde endoskopik tekno­loji çok geliştiği ve hekimlerin bu alandaki deneyim ve bilgileri çok arttığı için açık cerrahiye çok az oranda ihtiyaç duyulmak­tadır. Bu oran (%3) kadardır. Endoskopik yöntemler ve ESWL daha düşük maliyetle, kısa hastane yatışı ve daha az komplikasyonlarla birlikte açık cer­rahiyle aynı oranda başarı şansına erişmiş­tir.
Taş hastalığının ilaçla tedavisi yeniden taş oluşumunu, var olan taşların büyümesi­ni engellemek için ve çok sık görülmeyen ürik asit ve sistin taşlananın eritilmesini sağlamak ama­cıyla uygulanmaktadır.
Ürik asit ve sistin taşları dışında ilaç tedavisi ile taş eritilmesi (tedavi edilmesi) günümüzde pek mümkün değildir. Taş cin­sine bakılmaksızın tedavide ortak önlem hastanın su alımını ayarlamaktır. Zira gün­lük idrar miktarının düşük olması taş oluşu­mundaki en önemli faktörlerden biridir. Hasta günlük en az olarak  2 litre idrar çıka­racak şekilde sıvı tüketmeye özen göstermelidir. Metabolik de­ğerlendirme sonucu saptanan bazı durum­lar da diyette kısıtlamaların işe yarayabildikleri görülmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica