enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yeni doğan bebeğin ağız ve dil bakımı

Yeni doğan bebeğin ağız ve dil bakımı

Yeni doğan kimi bebeklerin ağzında 1-2 tane diş bulunabilir. Doğuştan olan olan bir iki diş, zayıf köklü dişlerdir ve bu sebeple kolayca çıkıp, bebeğin nefes yoluna kaçma riski vardır. Bu nedenle doğuştan bir iki dişi ile doğan bebeklerde bu dişler hemen çektirilmelidir.
Bazı bebeklerin doğar doğmaz damağında ve diş etlerinde ufak kist biçiminde beyaz noktalar bulunur. Bunlar normaldir ve zaman içinde kendiliğinden kaybolur.
Yeni doğan bebeklerin bazılarında dudaklarının orta bölümünde hafif beyaz renkli 3-5 mm lik kabarıklar görülebilir. Bunlarda normaldir ve yine kendiliğinden bir süre sonra geçecektir.
Kimi bebeklerde doğuştan damak veya dudak yarığı görülebilir. Bu durum ileride damak yarığı, dudak yarığı ameliyatı düzeltilebilir. Fakat söz konusu dudak yarığı veya damak yarığı süt emmesinde problem olacak kadar büyük ise, bebek ameliyat olacağı zamana kadar bu sorunu ortadan kaldırmak için diş hekimi tarafından damak protezleri yapılarak bebeğin rahat süt emmesine destek verilebilir.
Yeni doğan bebeğin ağız ve dil bakımı
Bebeklerde tükrük salgısı genelde 3.aydan itibaren başlayıp, bebeğin 2-3 yaşına kadar ağzından su akmasına sebep olabilir. Bunun yanında bebeğin ağzının tek bir yöne çekilmesi yüz felcine bağlı gelişen bir durum olabilir. Bebeğin dilinin alt ucunda dil bağı bulunabilir. Bu durum bebeğin emmesine ve dil hareketlerine herhangi bir engel teşkil etmezse, 1 yaşına kadar herhangi bir müdehale gerekmeyebilir. 1 yaşından sonra kulak burun boğaz doktoruna götürülerek bu soruna çözüm aranması gerekir. Bunun yanında bebeğin dilinin olması gerekenden büyük olduğu gözlenirse beklemeden doktora götürmek gerekir.
Çoğu yeni doğan bebekte en sık görülen sorunlardan biride pamukçuk sorunudur. Mantar etkenli bu sorunda bebeğin ağzı beyaz renkli bir mantar ile kaplıdır. Temiz, ince tabakalı bir bezle bu beyaz renkli mantarlı tabaka silinip, doktorun verdiği ilaçlar kullanılır. Bunun yanında anne meme ucunu temizledikten sonra doktorun verdiği ilaçlardan bir miktar meme ucuna sürebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica