enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğer Yetmezliği Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Karaciğer yetmezliğinin anlamı kısaca karaciğerin büyük bir kısmının iş göremez şekilde hasarlanması ve görevini icra edemez hale gelmesi olarak adlandırabileceğimiz karaciğer hastalıklarından biridir.. Karaciğer yetmezliğinin belirli bir yaş gurubu yoktur her yaşta görülebilir. Cinsiyet bakımından da aynen yaşta olduğu gibi bir ayrım söz konusu değildir kadın ve erkekte görülme olasılıkları eşittir. Eğer ki risk faktörlerini sayacak olursak hepatit, uyuşturucu kullanımı, siroz bitkisel tedavi için kullanılan ürünler, gebelikte karaciğer yağlanması, ilaç zehirlenmesi, Reye Sendromu gibi daha sayabileceğimiz bir çok risk faktörü vardır. Fakat doktorlar % 15 oranında hastalığın kesin nedenini bulamamışlardır.

Karaciğer Yetmezliğinin Belirtileri

Karaciğer yetmezliğinin başlıca nedenini anlamak mümkün olmadığı için belirtisi konusunda da şudur diyemiyoruz ancak bizi düşündürecek çeşitli bulgular vardır bunlardan bazıları ishal, iştahın kesilmesi, aşırı yorgunluk ve bulantıdır. Bu evreleri geçtikten sonra kesin bir şekilde hastalıktan şüphe etmemize yardımcı olacak belirtiler ise sarılık, karın bölgesinde şişkinlik, bilinç kaybı, uykuya eğilimin artmasıyla ortaya çıkan uyku bozuklukları, koma durumu ve son olarak da kolay bir şekilde kanama oluşması diyebiliriz. Sarılık ve bilinç kaybı hastalığın tanısı için önemli bir bulgudur. Bu durumlara istinaden kan tahlili yapılarak hastalığın kesin tespiti konusunda bir hüküme varılabilir.

Karaciğer Yetmezliği Tedavisi

Karaciğer yetmezliği hastayı ölüme kadar sürükleyebileceği için acil bir şekilde doktor yardımı almak gerekmektedir. Bu nedenle tahminen 48 saat kadar bir süre içerisinde bu durum gerçekleşebilir. Bu şekilde bir gelişme yaşandığı takdirde ilk aklımıza gelen şey hastaya karaciğer nakli yapılabilecek olmasıdır bu durumu göz önünde bulundurmak gerekir. Hemen antibiyotik tedavisine başlanarak kanda meydana gelecek pıhtılaşma bozuklukları için taze donmuş plazma ve kan pulcuğu transfüzyonu verilmektedir. Özellikle hasta da şeker takibi yapılmalı ve uygun bir karaciğer bulunana kadar hasta organ nakline hazır tutulmalı. Yani aşama ilerlemişse karaciğer yetmezliği gelişmişse maalesef hastaya organ naklinin dışında bir seçenek kalmamıştır. Tabii ki uygun organ bulunduğunda nakil hemen gerçekleşmeli ve hastanın tekrar eski sağlığına kavuşması için gereken tedavinin ve takviye ilaçların uygulanması gerekmektedir.

Ayrıca Karaciğer Kelebeği Konusunu da Aşağıda İnceleyebilirsiniz.
Karaciğer kelebeği, emici solucanlar ya da yaprak solucanlar (Trematoda) takımından, omurgalılarda asalak yaşayan iki omurgasız hayvan türüne verilen ortak ad. Omurgalıların karaciğer dokuları içinde emici ağızlarıyla tutunarak yaşayan küçük karaciğer kelebeği (Opisthorchis sinensis) ve büyük karaciğer kelebeği (Fasciola hepatica) türlerinin her ikisinin erişkinleri de yaprağı andırırlar. Belirgin olmayan başlarının uç bölümünde emici ağız yer alır.
Karaciğer KelebeğiKüçük karaciğer kelebeğinin insan barsağından dışkıyla atılan yumurtaları çoğunlukla deniz sümüklü böceklerinde larva evrelerini geçirip, yüzebilecekleri bir aşamaya gelince, sümüklü böcekten ayrılarak, balık, yumuşakçalar ,vb, yeni bir omurgalı taşıyıcı arar, bu taşıyıcıları yiyen insanların karaciğerine yerleşirler.
 
Büyük akciğer kelebeği yumurtaları, yapıştıkları otlar aracılığıyla koyun ve sığırlara geçer, iyi pişirilmemiş etler aracılığıyla insana bulaşarak karaciğerine yerleşirler. Her iki tür de, başlangıcı ateş yükselmesi, kaşıntı, yanma baş ağrıları, karaciğer bölgesi ağrılarıyla belirti veren bir karaciğer iltihabına yol açar; bazı hastalarda hafif bir sarılık da görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica