enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İkiz bebek bekleyen anne adayları nelere dikkat etmelidir?

İkiz bebek bekleyen anne adayları nelere dikkat etmelidir?

Birden fazla gebelik yani çoğul gebelik rahim içinde birkaç spermin aynı anda döllenmesidir. Anne ve baba adayları bir bebek beklerken birden fazla bebek sahibi olma sevincini aynı anda yaşayabilmektedirler. Bu sevinç en çok yıllarca anne baba olmayı istemiş ama bir türlü olamamış ailelerde daha çok yaşanmaktadır. İkiz bebek bekleyen annelerin dikkat etmesi gereken konuları sizler için araştırdık ve uzman doktorların görüşünde aldığımız bu faydalı bilgileri sizlerle paylaşalım istedik.
Rahim içinde birden fazla gebelik kesesi ultrason görüntülemesi sayesinde doktor tarafından kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Fakat uzman doktorların bilgisi doğrultusunda çoğul başlayan her gebeliğin çoğul devam edeceği anlamına gelmediğini sizlere iletmek isteriz. Yani anne karnında birden fazla gebelik kesesi olması diğer kese ya da keselerde bir kalp atışı oluşacağı yani bir hayat başlayacağı anlamına gelmez. Fakat bu annenin diğer kesesinde oluşmaya başlayan gebeliğe engel değildir. Fakat oğul gebelikte yani birden fazla fetüs durumunda hem anne hem de bebek için riskler bulunmaktadır. Ve çoğul gebeliklerde tek gebeliğe oranla daha çok halsizlik, mide bulantısı, uyku gibi gebelik şikayetleri yaşanır ve daha yoğun şekilde hissedilir.
ikiz bebek
Bunun nedeni ise çoğul gebeliklerde gebelik hormonunun daha çok salgılanmasıdır. Bu belirtilerin yoğun şekilde yaşanması hemen akla bir oğul gebelik olasılığını getirmez.
Çoğul gebelikte anne adayının gebeliğinin ilerleyen dönemlerinde rahmin normalden daha fazla büyümesi ve amnios sıvının fazlalığı nedeni ile oluşan bakıdan dolayı anneden yürüme ve nefes alma güçlüğü ve bel ağrısı görülmektedir. Gebelik hormonunun kan hacmini artırıcı etkisinden dolayı annede kansızlık riski artar ve bu nedenle çoğul gebeliklerde bu durum daha belirgindir.Çoğul gebelikte görülen kansızlığın nedeni, kan hücrelerinin artışının düzenli olmayışı nedeni ile kanın sulanmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de çoğul gebeliği olan anne adayının gebeliğinin ilk haftalarında demir takviyesi alması doktorlar tarafından önerilmektedir. Yine çoğul gebeliklerde gebelik hipertansiyonu çok daha fazla görülür. Nedeni bilinmeyen gebelik hipertansiyonu çoğul gebeliklerde daha erken başlar ve daha yoğun hissedilir. Anne adayının bu konu hakkında bilgilendirilmesi ve sürekli olarak kontrol altında olması gerekir.
Çoğul gebelikte erken doğum ve düşük riski daha fazladır. Gebelik süresi bebeklerin sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir. İkiz bebeklerde gebelik süresi 36 hafta, üçüz bebeklerde 33 hafta, dördüz bebeklerde 29 haftadır. Ayrıca çoğul gebeliklerde plesenta anormallikleri daha fazladır. Çoğul gebelikte sezaryenle doğum daha fazladır ve plesentanın erken ayrılması daha çok yaşanır. Çoğul gebelikte doğum sonrasında kanama daha çok görülür. Çünkü çoğul gebeliklerde rahmin toparlanabilmesi çok daha zordur ve daha fazla zaman gerektirir. Ayrıca tek bebekte hastanede kalma süresi bir ya da iki günken ikiz, üçüz ya da daha fazla bebekte bu süre daha fazla uzamaktadır.
İkiz gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
İkiz gebelikte düşük riski daha fazla olmakla birlikte ayrı yumurta ikizlerinin birinin kaybında diğerinin yaşamı etkilenmez fakat tek yumurta ikizlerinde bir bebeğin kaybı diğer bebeğin hayatını da riske edebileceği için, ikiz bebek bekleyen anne adaylarının kontrollerini sıklıkla, hiç aksatmadan tek gebelik yaşayanlara oranla daha hassas olarak devam ettirmeleri gerekir. İkiz gebelikte 11-14 ile 16-18 haftalık dönemde eğer ikiz bebeklerin kan tahlillerinde anormalliklere rastlanırsa bu gebelik doktorlar tarafından uygun görülmez. Bebek için hayati anlam taşıyan bu dönemdeki hiçbir testin ve ultrasonik görüntülemenin ihmal edilmemesi ileride sağlıklı bebeklere sahip olmanın en önemli adımıdır. Çünkü hamileliğin henüz başında uygulanan ense kalınlığı, ultrason taraması kanjenital anomali açısından doktora yolunda gitmeyen bir şeyler varsa bunun sinyallerini verir.
İkiz gebelikte anne adayının, folik asit, demir vitamini ve ekstra protein takviyesi verilir. Ayrıca ikiz gebelikte anne adayının 28. Haftadan itibaren egzersiz ya da spor yapması kesinlikle önerilmez. İkiz gebeliğin süresi yaklaşık olarak 36 haftadır. İkiz gebelikte erken doğum, düşük ya da anne karnında ölümlerin belirtileri annelere anlatılmalıdır. Ebeveynlerin ikiz bebeklerde erken doğum ya da gelişmemiş bebek doğumuna karşı bebek yoğun bakımı olan hastaneleri tercih etmesi gerekir. Bu dönemde doktor tavsiyelerini dikkate almak da sağlıklı bebekler için çok önemli ve etkilidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica