enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Horlama

Horlama Nedir

Erkeklerin kötü özellikleri sayılacak olursa ilk sırada gelen horlama partnerleri ciddi derecede rahatsız eden bir durumdur. Horlama kişinin uyku kalitesini bozar ve buda günlük yaşamın daha zor geçmesine neden olur. Horlama yüksek sesli olduğu zaman solunumda bir hastalık olup olmadığına bakılması gerekmektedir.

Solunum yollarında bulunan hava pasajının yeteri kadar açık olmaması durumunda gerçekleşir. Bu durumda kişiye oldukça büyük eziyete neden olur. Hem kişinin kendi yaşam kalitesi hem de birlikte yaşadığı insanların yaşam kalitesine olumsuz etkisi olan horlama kesinlikle araştırılması gereken bir durumdur.

Hava geçişleri zorlanarak yapıldığı takdirde horlamanın ses düzeyi oldukça yüksek olmaktadır. Yetişkinlerin %10 ile %30’unda horlama görülmektedir. Bu horlama oranının içinde bulunan yüksek bir kesimde basit horlama denilen sağlık açısından bir risk oluşturmaz. Öte yandan diğer kısımda 100 kişiden 5’inde görülen şiddetli horlama uyku apne denilen hastalığın olduğu söylenmektedir.

Horlama Nasıl Olur?

Çevrenizde pek çok kişinin uyurken horladığını söylediğini durmuşsunuzdur. Belki de en yakınlarınız bile sizi rahatsız eder derecesinden horladığına şahit oldunuz. Horlayan kişinin de bu durumdan pekte hoşnut olduğu söylenemez çünkü horlama bir nefes alma problemidir. Bu söze ita fen horlayan kişinin sağlık durumunun da ve rahat bir uyku uyuyamadığımda anlaşılabilmektedir. Kimi zaman nefes alıp verirken az duyulan ses ile kimi zamanda gürültü duyulan yansımalı ses ile karşımıza çıkan horlama deresi her ne kadarda farklı olsa nihayetinde bu durum horlama problemi yaşayanların uyku düzenine yansımaktadır. Horlamamak için yatışınızda bazı değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin yan pozisyonda yatmanız, Beslenmenize dikkat ederek kilo almamaya çalışmanız ve alkol kullanımından uzak durmanız size yardımcı olacaktır.

Horlamaya Etki Eden Bazı Nedenler

Horlamanızı sağlayan baş düşmanlardan biride aşırı kilolardır. Aşırı kilo yağlanmaya sebep olduğu için fazla yağlarda solunum yollarının sıkışmasına neden olmaktadır. Bu nedenle boğazlara baskı yaparak uyurken nefes alıp vermeyi güçleştirir ve boğazdan ses çıkmasına yol açar. Hormona etki eden başka bir sorun yoksa derhal kilo vermelisiniz. Horlama uyku esnasında olduğu için en önem vermeniz gereken bir diğer konuda yatış pozisyonunuzdur. Düz yatmaktan kaçınarak sağ ve sol yan yatış pozisyonlarını tercih ediniz. Yatmadan önce alkol kesinlikle almamalısınız. Alkolün vücutta rahatlatma ekişi vardır ve hormon arttırıcıdır. Bunların yanı sıra doğuştan horlamaya neden olan küçük dil, dar solunum gibi anatomik yapıdan ve burun eğrilmesinden kaynaklanan bazı nedenler olabilmektedir. Sinüzit ve uyku apnesi olanlarında horlama sorunu yaşadığını görebilirisiniz.

HORLAMAK:  Bazı belirli kimselerin uyku sırasında çıkardıkları ve yumuşak damağın titremesi nedeniyle meydana gelen gürültü. Uyuma pozisyonu ve yutağın biçimi, hor­lamada etkili faktörlerdir.
Horlama şikayeti yetişkin kişilerin neredeyse yarısında, hayatın bir kaç bölümünde şikayet ettiği bir sağlık sorunudur. Hastaların yarısı genelde sürekli horlama şikayetinde bulunurken kalan yarısı hayatının belli dönemlerinde, farklı sebeplere bağlı olarak horlama şikayetinde bulunurlar. Genelde şişman erkeklerin yaşının ilerlemesi ile birlikte horlama sorunu yaşadığı görülür. Horlamayı önlemek için bir çok farklı cihazlar üretilse de bu ilaçlar genelde hastanın rahat uyumasını sağlayıp, horlamayı gidermemektedir.
Horlama,ağız ve burun ardında buluna hava yolunun daralması durumunda çıkan gürültülü ses olarak ifade edilir. Horlayan kişi muayene edildiğinde burun, dil arkası, yumuşak damak, küçük dilin genizle birleştiği kısım incelenir ve bunlardan en az birinde bir sorun olduğu tespit edilir.
horlama
Horlama, kişinin etrafındakileri rahatsız etmesi gibi büyük bir sorun olarak görülse de asıl büyük sorun horlayan kişinin ilerde yaşayabileceği sağlık sorunlarıdır. Zira horlama bir süre sonra kişide kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, kalp büyümesi gibi ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Horlama tedavisi için öncelikle kişi fazla kilosunu yok etmelidir. Düzenli olarak bedeni yormayan egzersizleri her gün yapmalıdır. Uyku ilaçları, sakinleştiriciler, alerji ilaçları yatmadan önce kesinlikle alınmamalıdır. Uyku saatinden e az 4 saat alkolü bırakmak gerekir. Uyku saatinden en az 4 saat önce ağır yemek yemeği bırakmış olmak gerekir. Bedeni aşırı yoracak fiziksel aktivitelerden uzak durmak gerekir. Yatarken yan yatmaya özen gösterilmelidir. Yatak başı 10 cm kadar yukarıda olmalıdır. Doktorunuza muayene olduğunuzda horlamanın altında yatan sağlık sorununuz tespit edilerek, o hastalığın tedavisi ile horlama sorununuz ortadan kalkacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica