enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Evde Yumurtlama Takibi

Evde Yumurtlama Takibi

Folikül adı verilen içi sıvı dolu olan ve ince duvarlı bir yağının içinde gelişmesi yumurtalıklarda adı verilen alanda gelişir. Yumurtalıkların bağlı olduğu duvarın adına folikilün denilmektedir. Kadınlarda çoğunlukta her ay bir folikül gelişmektedir. Jinekolojik muayene esnasında doktorun vajinal probe kullanmasıyla 1-2 mm büyür ve çapı 18 ile 25 mm olarak büyümesi saptanır. 7-8 mm’e ulaşan folikül artık ultrason ile görülebilecek durumdadır. Ultrason görüntüsünde ekrana gelen folikül görüntüsünde içi sıvı ile dolu bir kese şeklindedir. Bu folikül günde ortalama 1-2 mm büyümektedir ve 18 ile 25 mm arasında bir büyüklüğe ulaştığında yumurtlama için hazır durumdadır.
Yumurtlama yaşandığının en doğru kanısına varılması için folikül görüntüsünün ultrasonda tamamen görünmemesidir. Bu gibi durumlarda rahmin arka kısmında karın boşluğunda sıvı olduğu gözlemlenir. Yumurtanın çatlaması gerçekleştiği zaman içerisindeki sıvının yerleştiği alandır. Ultrason görüntüsünde çatlamamış foliküller ve yeterli ölçüye ulaşamayan gelişmemiş foliküllerde görülebilir. Ultrasonda yapılan bu muayanede çiftin ilişkiye gireceği zaman belirlenmiş olur. Bazı hastalarda yumurtalıkların uyarılması için dışardan ilaç kullanımı takviye edilmektedir. Kadınlarda ultrason takipleri adet döngüsünün 11. gününden başlayarak her gün günlük olarak yapılır ve işlem için 5 dakika yeterli olup  işlem öncesi idrar boşaltılması haricinde hiçbirşey gerekli değildir.
Evde Yumurtlama Takibi
Evde Yumurtlama Takibi İçin Yapılacaklar:

Adet başlangıcından sonra belli günlerde idrar testi ile LH düzeyinin subjektif olarak takip edilmesi evden de yapılabilir. Evde hazır kullanmak için testler bulunmaktadır. İdrarda bulunan LH düzeyinin belirlenmesi için kolay bir yöntemdir. Bu şekilde idrarda LH’ın pozitif olması öğrenilir. Bu durumda çifte en uygun birleşme takvimi verilir.
Anormal Yumurtlama:
Kadınların yumurtlamasında anormallik bir kaç şekilde olabilir.
– Kadınların adet döngüsü 21 günden az veya 35 günden fazla olması genellikle yumurtlamanın olmadığına işarettir.
– Bazı kadınların adet döngüsü 3 ay yada daha uzun bir sürede adet görülmeye bilir. Bu duruma seyrek adet adı verilir.
– Hayatı boyunca hiç adet olmayan kadınların durumuna ise amenore adı verilir.
Kadınların adet döngülerinin düzenli olması vücutta çalışan hormonların düzenli olduğunun doğru çalıştığının göstergesidir. Yumurtlama problemi yaşayan kadınların kanda hormonlarının kontrolünü yaptırması gereklidir.
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica