enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Uygulanan diyetle alakalı sıklıkla karşılaşılan sorular

Uygulanan diyetle alakalı sıklıkla karşılaşılan sorular

Diyet halinde iken karşımıza çıkan problemlerden bir tanesi de, hangi yiyeceği hangi ölçülerde yiyebileceğimiz. Yağ ve kaloriden bir günde vücudumuzda bulunması gereken, midemiz sırtımıza yapıştığında hangi besini alacağımıza veya sütle mi kalsiyum takviyesi yapacağımıza dair fazlasıyla sorunlar kafamızda yer edinir.
Bu konuda, diyetle alakalı sıklıkla karşılaştığımız sorular ve cevapları:
1- Yumurtada bulunan kolesterol rahatsız edici sonuçlara neden olur mu?
Yumurtadan ne kadar yememiz gerektiğini bildiğimiz sürece bir problem oluşmayacaktır. Sonuçta yumurta bizlere fayda sağlayacak ve içerisinde K vitamini, riboflavin ve selenyumu barındıran harika bir imkan. Araştırmalarda, yumurta akından çok yumurta sarısında 213 mg kolestrol içermesine rağmen, 2 tane yumurta tüketmenin kanımızda var olan kolestrolde herhangi bir kötü sonuçlar doğurmadığı anlaşılıyor.
diyet
2- Bir günde ne kadar kaloriye ihtiyacımız var?
Her şeyden önce, vücudunuzun sağlığı için beslenmemizi sistemli bir plan dahilinde çalışarak vücudunuzda bulunan her bir yarım kilodan 10 kalori yüklemelisiniz. Tabiî ki bir gündeki aktivite halimize göre, Vücudunuza 400-700 kalori ilavesi almalısınız. Mesela 65 kilolalarında faal bir kadının bir günde yüklemesi gereken miktar ölçümü 2000 dolaylarındadır ve bu kadının,bir haftada vermeyi planladığı bir kilo, bir günlük kalorinin 500 kaloriden minimum besin alması dozunda olacaktır. İstediğiniz gerçekten daimi çözümse , uygulanan diyetinizin bir günlük kaloriden 250 kalori düşürün, spor yaparak ve sağlıklı beslenerek almış olduğunuz bu kaloriden kurtulun.
3- Bir günde kilolarımdan kurtulmam için aşağı yukarı vücudumda ne kadar yağ bulunmalıdır?
Araştırmalardaki sonucunda oluşan sonuçlar şöyle ki, bir günde yüklemememiz gereken kalorinin yüzde 15’i, diyet halinde bulunan ya da diyet halinde bulunmayan her iki durumda da yağlardan elde ediliyor. Yüzde 15’lik kalori bizde; kalp krizi, obezlik durumu ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları azami tutmak amacıyla yeterli olacaktır. Mesela, uyguladığınız diyet bin 500 kalorilik bir diyet ise vücudumuzda aldığınız yağ miktarı sadece 50 gramla ölçülü olmalıdır.
4- Egzersiz için de neden karbonhidrat fazlasıyla önemlidir?
Karbonhidratlar vücudun belirli bir yerinde glikojen halinde bulunan, kasların etkinliğini arttırmada oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, aşırıya kaçmamak koşuluyla aynı tesiri vücutta oluşturduğumuz yağlar da gösterir. Vücutta bulunan kasların etkinliğini arttırmada önemi olan glikojeni vücudunuza ulaştırmak için, içerisinde karbonhidrat bulunan yiyecekleri yaptığınız egzersizlerden sonra tüketmelisiniz. Örneğin bir buçuk saatlik yapılan egzersizin sonunda, fırınlanmış patates, kepekli kraker ya da bir porsiyonluk meyveler sizin için ideal birer seçenek olacaktır.
5- Kahvemizin içerisinde olan kafein kemiklerimizin zayıflamasına sebep olur mu?
Sebep olmaz. Gereğinden fazla kahve tüketmiyorsanız böyle bir problemle karşılaşmazsınız. Yine de kemiklerinize kafeinin kötü sonuçlar oluşturacağından tedirgin oluyorsanız, içtiğiniz kahveyi sütle birlikte tüketmenizde fayda var.
6- Şayet bende yüksek tansiyon bulunmuyorsa tuz tüketimimime dikkat etmeli miyim?
Tuz, şeker ve un, üç zararlı beyaz. Bu nedenle, kullanacağınız tuz hep az olmalı.
Vücudumuz için üç beyazdan ( tuz, şeker ve un ) kaçınmalıyız. Haliyle aldığımız tuz fazla olmamalı.
7- Vücut için besin değeri yüksek olan en faydalı 5 sebze nelerdir?
Sebzelerin rengi hiç önemli değil rengi yeşilde olsa aynı turuncu da olsa aynı hepsinde vücut için yararlı besinler bulunur ve hasta olmaya karşı vücudumuzu dimdik ayakta tutar. Hepsinin farklı faydaları var ve bunun yanı sıra, düzenli olarak kullanıldıklarında insan vücuduna fayda olarak katkı sağlayan sebzeler şunlardır: Örneğin, Ispanağın içerisinde bol miktarda folik asit bulunuyor ve kansere yakalanma riskini en aza indirgiyor. Ayrıca içerisinde A vitamini ve kalsiyumda bulunuyor. Havuç mesela A vitamini açığını kapatmak için son derece önemli bir besin. Bunun yanı sıra tatlı patatesin de A ve C vitaminlerinin bulunması, Brokolinin ise; Folik asit olarak içerisinde A ve C vitaminlerini içeriyor. Sarımsakta da kanserden korunmamız açısından önemli pitokimyasal içerisinde barındırıyor.
8- Kolesterolü düşürmek için ne tür yiyecekler tüketmeliyiz?
Yulaf, fasulye ve soyalı besinler gibi içerisinde lif oranı fazla olan ve aynı zamanda kolesterolü düşüren zengin yiyeceklerdir. Bu yiyecekler insan vücudunda bulunan kanımızdaki kolesterol miktarını düzenleyici bir özelliğe sahiptir. Kanımızdaki kolesterol miktarı fazla ise, yağ miktarı fazla olmayan yiyeceklerle sağlıklı bir diyet uygulamanız gerekiyor. Vücudumuza aldığımız yağ oranını en aza indirgemek için özellikle meyve ve sebze alınmalı ve sık öğünlerle bu yiyecekleri tüketmelisiniz. Tabi bu arada kırmızı eti de fazla tüketmemelisiniz. Bunun yanı sıra süt, yoğurt, peynir gibi içerisinde süt bulunan ürünlerdeki yağ oranı düşük olanları tüketmeniz gerekiyor.
9- 8 bardak suyun 1 günde vücut için önemi nedir?
Kimyasal tepkimeler için vücudun en temel ihtiyacı olan suya fazlasıyla ihtiyacı vardır. Vücut sıcaklığının dengelenmesinde, sindirim sisteminde, metabolizmanın düzenli olarak çalışmasında, vücudumuzdaki kan basıncında ve yapılan spor performanslarında doğrudan etki eden sudur.
10- Çok fazla acıktığımda bu sorunu nasıl çözebilirim?
Bu sorun tam olarak çözümleyemezsiniz; ama size en çok faydayı sağlayacak şekilde bu sorunu kolaylıkla çözebilirsiniz. Bu noktada diyet uzmanlarının önemli gördüğü bir programla üstesinden gelebilisiniz. İstediğiniz yiyecekleri azar azar yiyerek açlık hissinizi azaltmış olursunuz. En çok yemek istediğiniz yiyeceklerin bulunduğu diyet programlarını deneyebilirsiniz. Bütün bunlara rağmen açlık hissiniz devam ediyorsa sosyal hayata yönelmeniz ve kendinizi bu şekilde oyalamanız, açlık hissinizin aklınızdan uçup gitmesine yardımcı olacaktır bir de bu yöntemi deneyebilirsiniz
11- Aldığımız şeker kilo yapar mı?
Teknik olarak yağ içermediğinden, hayır. O halde, çok fazla şekerli gıda tüketimi kısa sürede yağ birikimleri olarak vücudumuzda yerini alacaktır.
12- Sağlık açısından vücut için yararı olan yağ hangisidir?
İnsan sağlığı açısından en çok yarar sağlayan yağ, diğer yağlara oranla kesin olarak zeytinyağıdır. Zeytinyağında doymamış yağ miktarı fazla olmasıyla beraber rafine bir yağdır. Kolesterol ve göğüs kanserine yakalanma imkanını azaltıyor ve kötü diyebileceğimiz hiçbir sorun ortaya çıkarmıyor. Kalp krizi riskine karşı margarin ve tereyağı gibi damar tıkanıklığına neden olacak ve bu da yüksek tansiyon ve kalp krizini kolaylaştıracaktır. Kimyasal reaksiyonlardan geçirilmiş; mesela hidrojene bitkisel yağ gibi yağlar kolesterolü negatif yönde etkiler. Diyet halindeyken yumuşak doymamış katı yağlar sizin için en iyi tercih olacaktır. Özellikle tereyağı kullanmak istiyorsanız, light türlerini tercih etmeli ve zeytinyağıyla beraber tüketmeniz size yarar sağlayacaktır.
13- Metabolizmayı özellikle güçlendiren yiyecekler var mı?
Böyle bir yiyecek yok. Tam tersine, böyle bir etkiyi balarası polenlerinde ve greyfurt da bulamazsınız. Evet, bazı yiyecekler metabolizmayı hızlandırır, fakat bunun vücuttaki yansımaları oldukça düşüktür. Şayet ağırlık kaldırma hareketlerini yaparsanız metabolizmanızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Yapmış olduğunuz egzersizde vücudumuzdan bir günde 35 kalori eksiltebilmek için yarım kilo ağırlıkla kaslarımızı fazlaca çalıştırmamız gerekmektedir.
14- Çok az yağ yemek mümkün mü?
Vücudumuzun hareket yapması için tabiî ki yağa ihtiyacı vardır. Hücredeki eksikliğin yok edilmesinde ve hücrenin yenilenmesinde özellikle yağ asitleri önemli rol oynar. İnsan vücudundaki hormonları düzenleyici etkiye sahip olan ve sinir sistemini de sağlamlaştırmada etkili olan et, balık, fındık gibi besinlerden vücudumuza aldığımız yağlardır. Üzerinde çalışılan araştırmalarda, vücudumuza almamız gereken bir günlük yağ oranının yüzde 15 değil de yüzde 10 olmasının yeterli olacağı savunuluyor.
15- Acıktığım zaman neden çekilmez bir insan oluyorum?
Kötü bir günde olmamız fizyolojik olarak aç olmamızdan dolayı katlanılması zor bir insan olmamıza sebep olabilir. Kan şekerinin düşmesi vücudu ciddi şekilde etkiler. Çünkü vücudumuzda bulunan kanımızdaki adrenalin ve bir takım hormonlarımızın görevlerini ve yapması gereken işini tam olarak yapamamasına neden olur. Buda oluşan kan basıncının fazlalaşmasını sağlar ve bunu sonucunda da gerginliğiniz oluşur. Eğer fazla öğünlerle küçük miktarlarda yemek tüketmeye zamanınız yoksa, çantanıza atıştırmalık meyve ve kraker bulundurmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır.
16- Hiçbir şey yemeyerek zayıflamak tehlikeli mi?
Bu şekilde zayıflamaya çalışmak son derece yanlış ve sizin için tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Vücudumuz için önemli olan karbonhidrat ve protein gibi ihtiyaçlarını yiyeceklerle sağlıyor. Bu yiyeceklerin alınmaması halinde böyle ihtiyaçlarımızı vücut kasları kullanarak gerçekleştirmek isteyecektir. Bununla birlikte vücudumuzda önemli miktarda su kaybı sebebiyet gösterir. Böylece baş ağrısıyla birlikte sıkıntı, stres, baş dönmesi gibi rahatsız edici belirtiler görülebilir. Tabi hala aç kalınması devam ediyorsanız bu riskler daha da büyüyecektir ve her geçen an için tehlike artacaktır.
17- Baharatlı yiyecekler ülser yapar mı?
Çalışmalarda alınan sonuçlar neticesinde, midede oluşan bir bakteri peptik ülserin gerçekleşmesinde önemli role sahiptir. Bu bakteriyi yok etmek amacıyla midemizdeki ülseri iyileştirmek için birtakım ilaçlardan faydalanılıyor.
18- Izgaranın kansere yol açtığı doğru mu?
Hayır doğrudan etkilemez; fakat kanser olma ihtimalini yükselttiği doğrudur. Izgara da kızaran etin yağı kömürle birleşerek çıkardığı dumanın içerisinde bulunan kanserojen madde kanser olma riskini arttıracaktır. Araştırmalara bağlı olarak ızgaraya konmadan terbiye edilen etin kanserojen riskini azalttığını söyleyebiliriz. Ya da dondurucudan çıkarmış olduğumuz etleri mikro dalga fırında pişirip mangala hazır duruma getirilmelidir ve bu etleri bu şekilde servise sunabiliriz.
19- Gece yatmadan önce bir şeyler atıştırmak zararlı mı?
Gece belli bir saatten sonra sindirim sistemimiz yavaşlıyor ki bunun yanı sıra bir de abur cubur yersek vay halimize. Eğer gece bir şeyler yemek istiyorsanız bir kase yoğurt, bir porsiyon meyve veya bir bardak süt içmenizde fayda var.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica