enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

33. Hafta Hamilelik

33. Hafta Hamilelik

Bu haftaya kadar bazı anne adaylarının fiziksel özellikleri nedeni ile hala karnı belirginleşmemiş olabilir. Sürekli doktor kontrolünde olan ve bebeğin sağlığı ile ilgili bir problem gözlenmeyen anne adayları için hiçbir tehlike ya da normale oranla bir terslik yoktur. Eğer doktor bebeğin ölçülerini ve hafta hafta gelişmesini normal buluyorsa anne karnının küçük olması bir sorun değildir. Daha önceki haftalarda da belirttiğimiz gibi annenin ayak bileklerinde oluşan şişmeler doğaldır. Fakat elerde, yüzde aşırı şişme, sinek uçuşması, şimşek çakması, şişmelerin birkaç gün içinde anormal sayılacak düzeyde artması, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi semptomlar olası bir gebelik zehirlenmesi durumunu akla getireceği için mutlaka doktora gidilmeli. İdrarda protein, vücut şişemsi ve tansiyon yükselmesi gibi şikayetlerle devam edebilecek bu durum oldukça ciddi hatta anne ve bebeğin hayatını da tehlikeye düşürecek bir durumdur.
33 hafta gebelik
Vücut dokuları arasında tutulan sıvı nedeni ile bu haftadan itibaren parmaklarınızda uyuşma hissi meydana gelebilir. Medyan adı verile sinir bileğin içinde yerleşik karpal tünel adı verilen bir boşluktan geçerek parmaklara ulaşır. Bu kanal tam olarak sinirin genişliğine eşittir. Bu kanalın daralması nednei ile dokularda sıvı tutulması meydana gelir. Bu da anne adayında uyuşma, yanma ya da elektriklenme hissi yaratır. Bu durum tamamen hamilelik nedeni ile meydana gelir ve hamilelikten sonra ortadan kalkar. Fakat gereğinden fazla olursa tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavide de genellikle parmaklar belli bir pozisyona sabitlenerek atele alınır. Gebeliğin 33.haftasından önceki haftalarda amniyos sıvı olabilecek en yüksek seviyedeydi. Doğuma kadar da nispeten sıvı aynı ölçüde kalacaktır. Amniyos sıvı bebeği dış ortama karşı koruyan hijyenik bir sıvıdır. Bebek bu sıvıyı yutar, sıvı akciğerlerinden ve cildinden emilerek kana geçmiş olur.
Eksilen amniyos sıvı bebeğin idrar yapması ile tamamlanmış olur. Bu sıvının içinde her bebeğe özel olarak bebeğin biyokimyasını yansıtacak maddeler, cildinden dökülen hücreler, vernik ve lanugo (vücudu tamamen saran ipeksi tüyler) bulunur. Bebeğin sıvısının azalması, bebek kordonunda baskıya neden olacağı için ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu nedenle doktorunuz her muayenenizde amniyos sıvıyı da değerlendirir. Bu haftadan itibaren bebeğin baş ölçüleri hızla artar çünkü bebeğin beyin dokusu gelişimini hala sürdürmektedir. Doktorunuz ultrason muayenesinde bebeğinizin mutlaka enlemesine baş çapını, baş çevresini ve şakaklar arası mesafesini ölçecektir. Önceki haftalarda kırmızı olan bebek cilt altında yağ dokusu depolanmaya devam ettikçe pembeleşmeye başlar. Bebeğiniz erkekse testisleri artık tümüyle karın boşluğundan ayrılarak asıl olması gerek yere yani skrotuma (torba) inmiştir bile. Bu haftanın sonunda bebeğinizin muhtemelen yaklaşık olarak kilosu 2000 gram boyu da yine yaklaşık bir tahminle 42 cm civarında olacaktır. Bu ayda bebeklerin kilosu 1480 gram ile 2750 gram arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica