enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

15 haftalık gebelik

15 haftalık gebelik

Bu haftada rahmin pelvis kası üzerine çıkması nedeni ile karın artık iyice belirginleşmiştir. Hatta eğer anne adayı elini karnının üzerine koyarsa rahmini bir top şeklinde çok kolaylıkla hissedebilir. Bu arada farklı hamileliklerde karın şeklinin ve büyüklüğünün de farklı olacağını vurgulamakta fayda var. Bizim baz aldığımız şey karnın büyüklüğü değil, karın içindeki bebeğin boyutlarıdır. Daha önce doğum yapmış olan annelerin karınları ilk doğumunu yapacak annelerden daha büyüktür çünkü ilk doğumda karın kasları çok daha sıkıdır, ikinci, üçüncü doğumda ise karın kasları ilk doğumda genişlediği için daha geniştir. 15. haftada bebeğin baş kısmından popo kısmına kadar olan mesafesi 100 mm’ye ulaşmıştır. Kilosu ise 45 gramdır. Bebeğin cildi bu haftada da hala çok incedir.
Bebeğin el ve ayakları ultrasonik görüntüleme ile çok kolay bir şekilde fark edilecektir. 15.haftada bebeğin vücudunu lanugo adı verilen ince tüycükler kaplamaya başlamıştır. Bu tüycükler yirmili haftaların ortalarında kadar bebeğin bedeninde kalacaktır. Bu haftadan itibaren artık bebeğin baş ve popo kısmı ölçü için doktor tarafından kullanılmaz. Bu haftadan itibaren doktor artık bebeğin baş ve karın çevresi, uyluk kemiği uzunluğu gibi ölçümleri dikkate alacaktır. Ayrıca doktor bebeğin ultrason muayenesinde kafasını dik tutup tutamadığına ve kafasını hareket ettirip ettiremediğine bakarak bebeğin sinir ve eklem sisteminin ne kadar geliştiğini anlayacaktır.
15 hafta
 
Yani bebek eğer kafasını dik tutup, hareket ettirebiliyorsa o halde sinir ve eklem sistemi gelişimi doğru devam ediyor demektir.
Bu haftadan itibaren annede çatlaklar çok daha belirgin hale gelip, artmaya başlayacaktır. Bunun temel nedeni büyüyen rahim yüzünden ildin gittikçe gerilmesi ve annenin yaşadığı hormonal değişikliklerdir. Bu iki temel nedenden ötürü cildin kolojen dokusunda ayrışmalar görüldüğü için çatlaklar meydana gelir. Bu arada çatlakların genetik olduğunu da söyleyelim. Eğer hamileyseniz ve birini dereceden yakınınız olan abla ya da kız kardeşinizde doğum sırasında çatlaklar meydana geldiyse sizde de çatlaklar oluşacak, buna hazırlıklı olun. Çatlakların henüz kesin olarak tedavisi bulunmamaktadır. Ama hamileliğin başında çatlaklara karşı önlem alınırsa oluşumu önemli oranda azaltılabilir. Bol bol nemlendirici kullanmak gerekir. Bu konuda bin derde deva olan rafine zeytin yağını tercih edebilirsiniz. Bu haftadan itibaren artık bebeğinizin saçları da çıkmaya başlıyor. Bu nedenle size midenizdeki yanmaların bebeğinizin saçlarından kaynaklandığını söyleyecekler olacak ama bu doğru değil. Mide yanması hamilelikte sıkça görülen bir durumdur fakat bebeğin saçlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Zaten bebek mide içinde değil rahim içinde büyümektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica